Партньор на Проватон
 Жени между 18 и 35 години са най-честите жертви на трафик на хора

Жени между 18 и 35 години са най-честите жертви на трафик на хора

Сподели в

Жертви на трафика на хора с цел сексуална експлоатация стават основно жени между 18 и 35 години. Това каза Антоанета Василева, представител на България в групата експерти към Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора, която бе водещ лектор на семинар във Варна, посветен на съвременните заплахи във виртуалното пространство. Организатори на обучението са дирекция “Превенции” към Общината, местната и Националната комисии за борба с трафика на хора. В семинара участват представители на различни институции от Варна, Русе, Разград, Силистра и др. Василева уточни, че повечето от младите хора, станали жертва на трафик тръгват, за да работят легално тази професия в западни държави, но трафикантите много често не спазват бизнесдоговорките. Голяма е групата на жените, които са принудени да проституират, въпреки, че тръгват със съвсем друга цел. Интернет става все по-активен канал за трафик и експлоатация на хора.

 

Според специалиста проблемът е, че жертвите много трудно се идентифицират. Болшинството от тях са хора над 55 години, които по-трудно намират работа, както и продължително безработните. Трафикантите най-често ползват интернет, където с фалшиви обяви или лични договорки в социалните мрежи намират своите жертви. Не са защитени и високо образовани млади хора, знаещи чужди езици, които искат да си намерят добре платена работа в чужбина.

 

Квалификацията на специалистите в тази област  трябва да се подобрява, отбеляза Светлана Коева, Директор на дирекция „Превенции”. Семинарът е за членовете на местните комисии за борба с противообществени прояви от Област Варна, Русе, Разград и др.Темите са много наболели– безопасността в Интернет и трафика на хора. 60 души са в залата, а лекторите са много добри. Ще се постараем да повишим информираността на хората, които работят по тези теми“, каза още Коева.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *