Партньор на Проватон
 През август стартират изграждането на новото кръгово в “Максуда”

През август стартират изграждането на новото кръгово в “Максуда”

Сподели в

Изграждането на голямото кръгово кръстовище бул. „Васил Левски“, ул. „Пеячевич“ и ул. „Девня“ ще започне през втората половина на месец август. Стойността е 3,7 млн лв.

“Фирма „Инжстрой“ е избрана за изпълнител на проекта. Работата ще започне веднага след сключване на договор, обясни за Радио Варна зам.-кметът Христо Иванов. Междувременно бяха съборени опасни постройки по трасето на бъдещето кръгово кръстовище.

Целта на новото кръгово кръстовище, което по проект има елипсовидна форма, е да облекчи трафика в града. Обектите, които се премахват, са разположени на 10 парцела, като по данни на район „Одесос“ адресно регистрираните лица там са около 100, но реално обитателите са по-малко. Хората са били предупредени за събарянето, връчени са им заповеди. Към момента няма желаещи за настаняване от Община Варна.

Според представената документация новото кръстовище да бъде на едно ниво, разположено в участъка от км 2+850 до ул “Девня“. Обща дължина на елипсата ще бъде 359 метра. Тя ще има 3 ленти за движение с ширина 3.50 м. Входовете и изходите по основното направление по бул. “Васил Левски” и улица “Девня” ще бъдат с по 2 ленти за движение с ширина от по 3.50 м и обща ширина 7 м.

Предвидено е участъкът да се отводнява – това се вижда от заложените в проекта водоскоци. Ще се изгради нов облицован открит канал с дължина от 95 м между двете съоръжения. Съществуващо съоръжение на ул. “Пробуда” ще се събори поради отпадане на необходимостта от него. За постигане основната цел на проекта е задължително да се прочистят, възстановят или ремонтират всички отводнителните съоръжения (уличните оттоци, ревизионните шахти и дъждовна канализация). Всички водостоци ще се почистят основно. Предвижда се и изграждането на нова дъждовна канализация.

Проектното решение предвижда да се изградят нови тротоари или възстановят съществуващите. Това ще облекчи значително придвижването на пешеходците и тяхното предпазване от произшествия в тази силно натоварена зона.

На всички кръстовища в участъка ще бъдат проектирани на рампи за движение на инвалидни колички. В проекта е заложено още в кръстовището да бъде изградено ново улично осветление. Засяганото от кръговото кръстовище в участъка на ул. “Девня” съществуващо улично осветление ще бъде демонтирано.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *