Партньор на Проватон
 Пешеходната зона около Шишковата градинка е почти готова, красива е!

Пешеходната зона около Шишковата градинка е почти готова, красива е!

Сподели в

Пешеходната зона около Шишковата градина е почти завършена и се очертава като много красиво пространство за варненци и гостите на града, видя репортер на Varna24.bg.

Нова настилка с цветни фигури са оформени в участъкът пред СУ “Климент Охривски“ – в частта от бул. “Княз Борис I” до пл. “Екзарх Йосиф”, който става изцяло пешеходна зона. Там са оформени повдигнати зелени острови, където е изградено напояване.

На финалната права е и ремонтът по ул. “Михаил Колони“, където имаше подмяна на водопровод, преасфалтиране, монтиране на нови енергоспестяващи осветителни тела и озеленяване.

Бави се ремонтът на самата Шишкова градинка, където все още има огромни изкопи и струпана тежка техника. Причина за това са откритите в зоната недвижими културни ценности, открити по време на ремонта. Находките ще бъдат  експонирани, което налага съгласуване с отделни институции, съобщиха преди време от Община Варна за Varna24.bg.

“За целта бе поискано становище от Министерството на културата, разработен бе и идеен проект, който е защитен пред Експертния съвет по устройство на територията /ЕСУТ/. В момента се преработва техническият проект, в който се включва и археологията”, коментира за медията ни зам.-кметът Христо Иванов по повод забавянето на ремонтните дейности на обекта.

Той допълни, че предстои подмяна на водопровода, след което ще се извърши асфалтиране и поставяне на нови тротоарни настилки.

Ремонтът на Шишковата градинка е част от проекта “Естетизация и модернизация на градската среда“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Региони в растеж“.

Обновяването на самата градинка включва  изграждане на кът за отдих, обновяване на съществуващата чешма и поставяне на нова паркова мебел. Проектът спечели първа награда в конкурс за благоустройство на зоната на Шишковата градинка, обявен през 2014 г. от община Варна. Проектантският екип е в състав арх.Жулиaн Начев, арх.Калоян Димов и изследователят на Стара Варна Християн Облаков.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *