Партньор на Проватон
 По-слаби сме, ако се храним сами

По-слаби сме, ако се храним сами

Сподели в

Проучванията показват, че когато се храним в по-големи компании, ядем повече

Ако се целите да отслабнете, може би няма да бъде добра идея да обядвате в компания.

След новите проучвания диетолозите ни съветват по-често да се храним сами. Когато ядем в компанията на други хора, възможността да прегрешим в диетата или да приемем повече от нужната храна нараства с 31%. Шансовете се увеличават дори повече, ако сред компанията има човек с проблем със затлъстяването.

Нещата стават още по-зле с нарастването на членовете на компанията, доказаха още изследователите от университет в Илинойс. Според тях, ако ядем със само един човек, има 33% възможност да преядем, но процентът може да стигне до 96%, когато групата се състои от седем или повече души.

Това се дължи на ефекта на копирането – виждате как другите се хранят и дори и вие да сте приключили за момента, искате допълнително отново. Освен това не обръщате внимание на количеството и сте по-склонни да си поръчате десерт, заради забавното и непринудено обкръжение, в което се намирате.

Затова и се оказва по-добре да се храним сами. Тогава наистина можем да се съсредоточим върху нуждите си и съзнателно да приемем само необходимото количество храна.

Проучванията показват, че това има позитивен ефект върху самочувствието ни и нивата на спокойствие. Разбира се, най-добрият избор ще бъде да разнообразяваме от време на време, като се храним в компания, но в тези случаи трябва да се опитаме да обръщаме повече внимание върху храната.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *