Партньор на Проватон
 Любов без секс – възможно ли е?

Любов без секс – възможно ли е?

Сподели в

Любов без секс или секс без любов… Всъщност любовта и сексът вървят винаги ръка за ръка и това е първото нещо, което изниква в съзнанието ви, чувайки въпроса възможна ли е любов без секс.

Връзката между любов и секс е безспорна, макар съвременният човек да приема, че поне в едната посока, те не вървят задължително заедно. През викторианската епоха пък хората приемали за напълно естествено съществуването на любов без секс, пише rozali.com. Съвременният човек пък е стигнал до разбирането на обратното явление – секс без любов. Любовта и сексът влияят на отношенията между мъжа и жената. Много години хората са се опитвали да си отговорят на въпросите: „Какво е любовта и какво сексът?“, „Къде е разликата между двете?“, „Възможно ли е едното да съществува без другото и какво би била любовта без да се консумира?“

Любов и секс

Сексът е физическа и биологическа потребност на човека. Нейната цел всъщност е постигане на физическо успокоение. Сексуалната връзка между жената и мъжа не е универсална. Във всички времена човек се е нуждаел от секс, който не на последно място служи и за продължаване на рода. Сексуалната потребност наподобява глада. Тя изчезва веднага, след като човекът ѝ се е насладил. Но след известен период от време възниква нова потребност и от секс и от храна. Любовта и сексуалните отношения са две различни понятия, но са тясно свързани помежду си. Някои хора твърдят, че само сексуалните отношения могат да прераснат в любов, а други, че любовта е преднамерено сдържана сексуалност.

Любовта – преднамерено сдържана сексуалност

Автор на тези думи е Зигмунд Фройд. Той е сравнявал любовта и сексуалните отношения между партньорите. Фройд е разглеждал любовта в качеството на сексуални отношения, към които се стремят хората, и се е ръководил от сексуалното желание на един човек към друг. Някога свързването на любовта и секса се е смятало за богохулство, тъй като любовта е била определяна като божествена, а сексът – като животинска страст.

Сексуалните отношения са част от любовта

Тази гледна точка се основава на описанията на любовта и секса и разглежда половото влечение като един от главните аспекти на любовта. Трите най-силни чувства при голямата любов са:

• силна привързаност към личността, която обичаме;
• скръб, когато настъпи краят на любовта;
• щастие при възраждането ѝ, независимо дали със същия или друг партньор.

Сексът взема участие в управлението на човешките мисли и чувства

Сексуалното влечение е важен инструмент на любовта на партньорите. Затова днес изглежда несериозно да се отрича, че сексуалното желание е част от любовта. Това обаче не означава, че то преобладава. Не сексуалното влечение води към влюбване, а влюбването води към сексуални отношения.

70% от участниците в проведена анкета на възраст от 20 до 45 години определят секса за главен фактор при срещите на мъжете и жените, а 65% като главен в семейния живот. Средно 36% нямат партньори. Само 14% не се занимават със секс поради морални или религиозни причини.

Специалистите днес са убедени, че въздържанието от секс е вредно за здравето, а липсата на полов партньор влияе негативно и на физическото, и на психическото здраве.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *