Партньор на Проватон
 141 години от Освобождението на Варна

141 години от Освобождението на Варна

Сподели в

На 27 юли отбелязваме 141 години от Освобождението на Варна.

От 9.30 ч. в Духовно-просветения център „Св. Архангел Михаил“ на ул. „27 юли“ № 9, където  през 1878 година местните хора са посрещнали руските войници, водени от генерал Аркадий Столипин, по традиция ще се проведе тържествено честване с благодарствен молебен и полагане на венци.

Организатор на събитието е Община Варна, а съорганизатори: Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска митрополия.

На 27 юли 1878 година руски войски от XIV Брянски полк навлизат във Варна и освобождават града от османска власт. Градът е освободен по-късно от останалата част на страната заради присъствието на турски гарнизони във възловите крепости на Североизточна България. Според Санстефанския мирен договор тяхното изтегляне не е строго установено с конкретна дата. Едва след Берлинския конгрес става ясно, че Варна остава в границите на новоосвободеното княжество и това слага край на турското военно присъствие в областта.

Свободата на Варна, поради значението на града като голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център, е резултат на дълга дипломатическа война. Преди руските войски да превземат Варна, воюващите сили се споразумяват да прекратят войната. Така, свободата спряла пред портите на Варна.

След първоначалното въодушевление настъпило мъчително очакване. Въпреки че договорът от Сан Стефано вече бил подписан, въпреки, че в него било упоменато, че Шуменската и Варненската крепости трябвало да бъдат освободени от турските гарнизони, двата града останали в техни ръце. Договорът от Сан Стефано категорично казвал, че крепостите Варна и Шумен трябва да бъдат сринати. В него обаче не се упоменавало кога да стане това и кога точно да напуснат турските войски.

Едва на петото заседание на Берлинския конгрес през юни 1878 г., след поредни заседания и мъчителни преговори Турция склонила да изтегли войските си. И наистина в началото на юли турският гарнизон напуснал Шумен, но се укрепил във Варна под командването на Фазлъ паша. Главнокомандващият руските войски, генерал Тотлебен, издал заповед да се тръгне към Варна. На 24 юли външните укрепления били завзети.

Същият ден, разгневен от протакането, генерал А. Столипин лично се отправил към Цариград, взел разпореждане от турското правителство за предаването на Варна и на 27 юли той връчил заповедта на Фазлъ паша с думите: “А теперь убирайся из Варньi”.
Копирано от: https://novavarna.net
Нова Варна ©

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *