Партньор на Проватон
 Отвъд границите

Отвъд границите

Сподели в

В лидерството, а и във всичко друго, което правим, ние имаме силни и слаби страни. Колкото по-добре разбираме до къде се простират нашите граници, толкова по-ефективни може да бъдем в това, с което сме се захванали. Това води до въпроса: „Доколко добре познавате лидерския си потенциал?“

Може би се чувствате притиснати от реални или въобразими ограничения и не знаете как да се справите с тях. А може би знаете какво точно трябва да се направи, но не знаете откъде да започнете.

И в двата случая е важно да не забравяме, че можем да променяме само неща, които са под наш контрол и на които обръщаме нужното внимание. Промяната не е задължително да бъде драстични, за да окаже реално въздействие, но дори малките промени изискват целенасочени усилия.

Ако искате да разберете до къде се простират границите на лидерските ви способности и дори да ги надскочите, може да започнете оттук:

Променете начина, по който гледате на себе си

Ние сме склонни да виждаме себе си през призмата на нещата, които сме направили(или не сме успели да постигнем) в миналото, вместо да фокусираме върху това, което представляваме в настоящето. Ако съзнанието ви е закотвено в миналото, то е от изключително значение да актуализирате начина, по който виждате и говорите за себе си. Помислете над нещата, които сте постигнали и пътя, които сте изминали през годините, за да направите връзка с потенциала, които имате тук и сега.

Разберете какво трябва да промените

Хората, които идват при мен, търсейки съвети за това как да подобрят своето лидерство, често казват, че имат нужда от пълна промяна. Това не е нито полезно нито продуктивно. Отнасяйте се със себе си по начина, по който бихте третирали член на вашия екип – анализирайте силните и слабите си страни възможно най-обективно, с помощта на ваши колеги, служители и ръководители– и дайте приоритет на областите, които искате да подобрите най-много.

Бъдете готови да направите нужното

Важно е да осъзнавате какви са вашите проблеми, но това познание може да ви е от полза само и единствено ако сте готови да положите нужните усилия, за да постигнете желаната промяна. Преодоляването на ограниченията изисква време и самоанализ, премисляне на вашите виждания и разбирания за вас самия и за света около вас. Нищо няма да стане от само себе си – разкриването на пълния ви потенциал изисква усилена работа.

Идентифицирайте и премахнете пречките по пътя ви

Ние много често саботираме самите ние саботираме успеха си като си поставяме ненужни прегради и други ограничения, било то съзнателно или не. Разпознаването на тези препятствия и тяхното отстраняване е ключова част от процеса на разкриване на пълния ни потенциал.

Научете се да използвате слабите си страни

Повечето хора казват, че човек трябва да се концентрира върху силните си страни, ако иска да достигне пълния си потенциал. Аз гледам на нещата по малко по-различен начин. В книгата ми „The Leadership Gap“ аз говоря за ползите от овладяването на нашите слаби страни. Разберете кои са нещата, с които не се справяте добре и които смятате за ваши слабости и започнете да работите по тяхното подобряване. Разкриването на пълния потенциал на човека преминава през оползотворяването на всички черти и качества, с които разполагате – както вашите таланти, така и вашите слабости.

Има много неща, които може да направите, за да разкриете потенциала си. Дори и да не премахнете и прескочите всичките си ограничения, доброто себепознание е от ключово значение за ефективното лидерство.

………………….

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *