Партньор на Проватон
 Изграждат първия изкуствен остров в морето край Варна

Изграждат първия изкуствен остров в морето край Варна

Сподели в

Стартира процедура по изграждането на първия изкуствен остров край Варна. Той ще се намира в к.к. “Св. Св. Константин и Елена”, съобщи за Varna24.bg областният управител на Варна Стоян Пасев.

 

Островът е предвиден в Подробния устройствен план на курорта Св. св. Константин и Елена, влязъл в сила през 2017 г. след заповед, издадена от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев.

 

“Беше заложено в Общия устройствен план изграждането на 4 изкуствени острова. Според мен това е много скъпо съоръжение, но ако има кой да го изгради, защо не. Идеята е върху единия остров да се направи тип понтон за лодкостоянки и да бъде изградено яхтено пристанище. Планът е това да се реализира пред “Св. Св. Константин и Елена”, но колко навътре в морето не мога да кажа. Няма къде да се ходи във Варна с лодки.

 

Единственото законно пристанище към момента е на Златни пясъци и в Балчик. На Карантината също ще се реализира такова. Проектът беше приет на последния експертен съвет по устройство на територията към Община Варна.

 

Ще се радваме да имаме такова съоръжение . Доколкото ми е известно ще го изгражда Химимпорт, собственика на комплекса. Една от идеите беше там да се направят и големи каменни фигури за водолазен туризъм. Бяха заровили един кораб преди години, но морето го отвлече. Затова смятам, че не е подходящо мястото за подобна атракция. Но, ако се направи добро брегоукрепване, може да се направят много неща. На 200-300 метра навътре в морето има плитчини, така че напълно възможно е реализирането на такъв проект.

 

Тепърва ще бъдат задействани процедури по изкарване на разрешения от различните министерства, които имат касателство към проекта. Островът ще служи като брегоукрепващо съоръжение”, коментира областният управител.

 

Както Varna24.bg съобщи преди време, окончателният проект за Подробен устройствен план (ПУП) – План за регулация и застрояване (ПРЗ) на к.к. “Св. Св. Константин и Елена” беше готов и приет от Общинския съвет на Варна през лятото она 2017 г. Планът обхваща територията между к.к. “Слънчев ден”, Черно море, резиденция “Евксиноград” и пътя Варна – “Златни пясъци”. Според главния архитект на Варна Виктор Бузев проектът е пестелив по отношение на параметрите на застрояване.

 

В проекта бе заложено изграждането на яхтено пристанище и подводен ресторант, както и на изкуствен остров, който ще има предимно защитна функция.

 

“Това е едно много сериозно съоръжение, изискващо мащабни проучвания. То най-вече ще предпазва от абразия, атракция ще са само 20% от него”, каза арх. Бузев по време на заседание на ПК “Архитектура и строителство”.

 

Планът отбелязва също всички налични сондажи за минерална вода. Според специалистите “Св. Св. Константин и Елена” тепърва ще се доказва като курорт за балнеотуризъм по българското Черноморие.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *