Партньор на Проватон
 Готов ли си да те следват?

Готов ли си да те следват?

Сподели в

В работата ми като професионален коуч съм забелязала, че успехът на лидерите много често се измерва на база това кои са те, вместо на това какво са направили. Иначе казано, репутацията и доброто име са изключително важни в света на мениджърите. Както казва легендарният инвеститор Уорън Бъфет: „Отнема 20 години да изградиш репутация и пет минути да я сринеш“.

Колкото и добре да се справяте в работата си и колкото и впечатляващи да бъдат вашите постижения, лидерската ви способност ще бъде сериозно компрометирана, ако другите не виждат във вас ръководител, които биха следвали.

И така, какви са качествата и уменията, които ще ви помогнат да си изградите безупречна репутация като лидер? Ето 10 от най-важните:

1. Себепознание

Най-уважаваните лидери знаят кои са и на какво са способни. Доброто себепознание ви дава възможността да анализирате собствените си навици и модели на поведение и да прецените дали те са ви помагат, или ви пречат.

2. Почтеност

Харесваните лидери не са силни само на думи, напротив те предпочитат постъпките им да говорят за тях. Те правят това, което смятат за правилно, а не това, което е най-лесно. Когато дават някакво обещание, те правят дори невъзможното, за да го изпълнят.

3. Емоционална интелигентност

Интелектът и техническите умения могат да ви помогнат да постигнете много, но не може да стигнете до върха, ако нямате добре развита емоционална интелигентност (EQ). Лидерите с високо EQ могат да контролират нивата си на стрес и натовареност, без да изпускат нервите си върху своя екип. Освен това те са по-съпричастни към останалите и могат да се поставят на тяхно място, което им позволява да разберат какво ги мотивира и вдъхновява в техния живот и работа.

4. Комуникация

За да бъдете ефективен лидер, трябва да можете да общувате еднакво добре по телефона, лице в лице или чрез имейл. Хората трябва да разбират ясно насоките за работата и крайните резултати, които се очаква да постигнат. Те трябва да знаят какво трябва да направят, за да се счита проектът им за успешен. Отличните комуникационни умения са от ключово значение за изграждането и поддържането на продуктивна работна среда.

5. Решителност

Една от най-важните черти на успешните лидери е тяхната решителност. Под решителност се има предвид способността да използват познанията, опита и интуицията си, за да вземат логични  решения движение. Това също така означава, че  веднъж след като са взели решение, те не се разколебават и го изпълняват на 100%. Лидерите, които са уверени в себе си и рядко променят позицията си, печелят доверието не само на своя екип, но и на всички около тях.

6. Оптимизъм

Добрите лидери отстояват ценностите, целите и мисията на своята организация, запазвайки своя оптимизъм за бъдещето дори когато са изправен пред привидно непреодолими предизвикателства. Те са най-ефективни, когато ситуацията е най-тежка и остават позитивни, когато нещата не вървят по план, поддържайки духа на своя екип и стремежа към успех.

7. Скромност

Няма по-уважаван лидер от този, които показва смирение, въпреки всичките си успехи и признания. Великите лидери поемат отговорност за собствените си грешки и приемат критиките  като възможност за самоусъвършенстване. Те са благодарни за това, което имат, и използват своята власт и авторитет, за да служат на другите, а не за да демонстрират величие и превъзходство.

8. Делегиране

Много лидери са перфекционисти, което прави делегирането на задачи трудна задача, особено когато те имат конкретна визия за тяхното изпълнение. Най-ефективните ръководители – тези, които наистина разбират същността на лидерството, осъзнават, че чрез делегирането на отговорности те си гарантират, че ще имат нужното време, за да се фокусират върху по-голямата картина. Те делегират внимателно, за да се уверят, че дават правилната задача на точния човек, който ще може да я изпълни добре и в срок.

9. Гъвкавост

Когато лидерът разбира, че всеки човек в компанията е различен, той може да бъде гъвкав и приспособим, когато ситуацията го изисква. Ключово умение за всеки лидер е способността да адаптира стила си на управление към различни условия и обстоятелства. За да се задържите на върха в бизнеса трябва да може да се приспособите към всякакви промени, било то в рамките на организацията или извън нея.

10. Желание за развитие

Не мога да подчертая достатъчно, колко е важна е тази черта за всеки лидер. Твърде много мениджъри живеят с илюзията, че качествата и уменията, които са им помогнали да спечелят ръководна позиция, са същите, които са им нужни, за да се задържат на нея. Най-добрите лидери, от друга страна, никога не спират да се учат и развиват. Те знаят, че трябва постоянно да се самоусъвършенстват, ако не искат да изостанат от своите конкуренти в съвременния свръх динамичен и постоянно променящ се свят на бизнеса.

Лидерите трябва да владеят много умения, но тези, които поддържат репутацията ви безупречна са сред най-важните не само за самите тях, но и за хората, които следват техния пример.

…………

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *