Партньор на Проватон
 Съвети от психолог: как да почиваме и после да се адаптираме на работа

Съвети от психолог: как да почиваме и после да се адаптираме на работа

Сподели в

За да не изпитвате гняв за изгубеното време, не мислете за работа на почивка и за почивка на работа. Това съветва психологът Светослав Фингаров, който коментира за БТА как най-пълноценно да ползваме времето за почивка и лесно да се адаптираме на работното място след отпуск.
Трябва да сме отдадени на това, което правим – ако е почивка, да е пълно откъсване от ежедневието, ако е работа, да е работа. Това е начинът да се преодолее непрекъснатата тревога, смята Фингаров. Според него разминаванията между очакванията за добро прекарване и реалността могат да доведат както до гняв за пропиляното време, така и до потиснатост, нервна напрегнатост, отчаяние, умора, изтощеност, избухливост, изблици на ярост.Това е причина за влошаване на взаимоотношенията в семейството и на работното място между колеги, посочи психологът.Светослав Фингаров съветва за пълноценна почивка да не разчитаме само на отпуската. По думите му много по-важно е умението да направим балансирано ежедневието през цялата година, така че между работните ангажименти и свободното време да има здравословна връзка.
Необходимо е да се редуват и по-леките работни задачи, които позволяват гъвкавост и свобода, с такива, които са по-отговорни и искат повече концентрация. Тази гъвкавост води до баланс в живота като цяло, смята психологът.

отпуска работа
ThinkStock/Getty Images

По-честото излизане в отпуск е път към здравословната почивка
Според него пътят към здравословната почивка е по-честото излизане в отпуск. Най-хубавият вариант е да бъдат осигурени няколко по-краткотрайни почивки през цялата година. Доброто планиране и балансът между работа и развлечения са важни и не могат да се компенсират само от една по-дълга отпуска, категоричен е Светослав Фингаров.
Дългият отпуск дава възможност за по-пълно отдалечаване за определен период от време, но по-честите почивки осигуряват чувството за разнообразие и бягство от предвидимото и повторяемото.
Психологът смята, че по време на почивка хората трябва да се абстрахират от социалните мрежи, както и от контакти с непознати, които могат да ги натоварят. Добре е да бягат и от вълните негативна информация в общественото пространство, които стресират и депресират.

отпуска работа
ThinkStock/Getty Images

Депресията след ваканция е неизбежна и понякога продължава със седмици
Стресът след завръщане от отпуск засяга много хора по света, а леките форми на депресия са почти неизбежни, коментира Светослав Фингаров. Последиците от този вид особен стрес са не само психически, но и физически, допълни психологът.
Завръщането към ежедневната повторяемост в работата доста често продължава с дни, дори седмици, и се стига до момент, в който се оказваме затрупани със задачи, а още тъгуваме за отпуската и не сме си възвърнали мобилизацията за работа. Така нормализирането на ситуацията става много по-трудно, допълни Фингаров.
Психологът съветва за избягване на напрежението хората да си оставят по един ден за адаптация в началото на почивката и един преди завръщането на работа. Той цитира препоръки на други негови колеги – изследователи, които се занимават с организационна психология, според които за по-лесна адаптация на работа е необходима точност – пристигане навреме на работа, което създава усещането, че всичко е под контрол и ни позволява да си тръгнем навреме.

отпуска работа
ThinkStock/Getty Images

Тръгвайте си навреме от работа с чувството за свършена работа, съветват експертите
Според експертите осем часа работен ден са напълно достатъчни сами да си изградим стратегия да свършим важното. По този начин не се губи нито личното време, нито това на другите, което е не по-малко ценно.
Психолозите съветват хората да се научат да си тръгват навреме от работа, когато са приключили задачите. По думите на Фингаров България е една от страните, в които хората прекарват много време на работното място с ниска продуктивност. Не е нужно да губим време в безсмислено присъствие и симулиране на работна дейност, допълни психологът.
Постваканционният синдром включва усещането, че живеем само за работата и за другите. Затова е нужно и след почивката да продължим да отделяме повече време за себе си и близките си. Сред съветите за по-лесна адаптация е и повече сън. Осем часа работа, осем часа свободно време и осем часа сън са ключът към доброто себеусещане. Да се върнем в рутината в работата, не означава да се преместим да живеем в офиса, допълни Светослав Фингаров.
Ако хората успеят да организират добре дните за почивка, ще успеят от една страна да прекарат пълноценно времето си с най-близките; да посетят нови места, интересни туристически дестинации, театрални и музикални спектакли. От друга страна, след добре прекарана отпуска, те се завръщат на работните си места по-креативни, с нови идеи; по-мотивирани за работа, допълни Фингаров.

плаж хамак
ThinkStock/Getty Images

По тази причина психологът съветва мениджърите да не отказват почивка, но отрано да обсъдят с персонала организацията на отпуските, за да не се превръща лятната почивка в повод за допълнителен стрес както за ръководството на фирмата, така и за работниците.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *