Партньор на Проватон
 С книга на море: Пет предложения от писателя Мартин Колев

С книга на море: Пет предложения от писателя Мартин Колев

Сподели в

В рубриката „С книга на море” всяка седмица ще ви запознаваме с петте предложения за летни книги на съвременен български автор.

Макар че е роден в Бургас, писателят Мартин Колев познава добре всички магьосници и чародеи в София. Романът му „Софийски магьосници” (Сиела, 2017) и продължението „Софийски магьосници: В сърцето на Странджа” (Сиела, 2018) се превърнаха в две от най-продаваните книги на българския пазар.

Те разказват за младия Бриян, който тепърва навлиза в магьосническия занаят, и групи по-опитни магьосници – здрачници и зорници, които трябва да се справят с различията си в името на по-силен враг…
Предстои наесен да излезе третата част на поредицата, която обещава да ни заведе не на море, а дълбоко в планината, за да ни срещне с вещиците от Витоша. Дотогава обаче потъваме в горещото лято, което освен време за почивка, е време и за книги.

Попитахме Мартин Колев кои са книгите, които да вземем със себе си, тръгвайки към плажа, и той ни даде списък с предложения, които миришат на окосена трева, звучат като шумно парти в сърцето на лятото, а една от тях ни кара да усетим тръпки по гърба.

Ето кои са те и защо е избрал точно тях:

1. „Вино от глухарчета”, Рей Бредбъри


Обикновено пропускам най-очевидните заглавия в писането на списъци. Книги за лятото без „Вино от глухарчета” обаче е като ваканция без море ‒ нещо съществено липсва. История за прехода от детинското безгрижие към безвъзвратното порастване.

2. „Островът”, Александър Секулов


Ако съществува български еквивалент на „Вино от глухарчета”, то това навярно е „Островът”. Езикът на Секулов е уханен и плътен, а историята е предназначена за деца и юноши, но само наужким.

3. „Лятна книга”, Туве Янсон


Обикновено свързваме Янсон с книжки за причудливи същества, които са хора под прикритие. „Лятна книга” обаче е роман за хора, които са в действителност муминтролове, мюмли и пр. Почти всяка година препрочитам или него, или „Тайнството на юни”.

4. „Отворени рани”, Джилиан Флин


Чета криминални трилъри главно лятото ‒ мрачните истории не ми понасят при мрачно време. Предпочитаните автори хем ме изненадват, хем пускат достатъчно кукички, че на теория да мога сам да уловя убиеца. Добрият стил носи бонус точки ‒ оригиналното (и по-добро) заглавие на романа е „Остри предмети” (Sharp Objects).

5. „Великият Гетсби”, Франсис Скот Фицджералд


„През летните нощи от къщата на съседа ми се чуваше музика. В сините му градини мъже и жени идваха и си отиваха като нощни пеперуди сред шепота, шампанското и звездите…”

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *