Партньор на Проватон
 Когато излезеш на среща само заради безплатната храна…

Когато излезеш на среща само заради безплатната храна…

Сподели в

За 22-годишната Магали Трехо-Мартинес от Салем, Орегон, ходенето на срещи не е задължително да се върти около интереса към другия човек или вдъхновяващата му личност. Не, вечеря, няколко маргарити и след това обратно към дома. В доста от случаите тя няма особен интерес към мъжете с които излиза, но въпреки това го прави по една проста причина – мъжът плаща сметката, а на нея не й се налага да готви в къщи.

Това, което звучи доста цинично и меркантилно, погледнато отстрани, започва да се оформя като интересна тенденция сред младите – храната да взима надмощие над романтиката.

Самата Трехо не се чувства зле със себе си заради това си поведение, тъй като вярва, че се опитва да бъде оптимално добра компания за вечерята. Тя е от жените, които очакват, че ако мъж я покани на среща с вечеря, то той се очаква да плати и сметката.

Така че понякога, когато бива канена от мъже, които са й просто симпатични, но нищо повече, често се случва да приеме. “Щом става въпрос за храна, винаги съм на линия”, споделя тя.

Този тренд започва да се забелязва все повече и повече в епохата на приложенията за запознанства и бързи свалки и много градски медии, особено в САЩ започват да обръщат внимание на това, често представяйки жените като хитри и манипулативни (и с които трябва да се внимава много).

Но факт е, че много мъже правят същото. Така например Естебан Росас, който работи в компания за кредитни карти, твърди, че често получава съобщения от мъже в Tinder, от които не е особено привлечен.

Няколко пъти месечно той решава да приеме някоя от поканите им (ако няма нищо по-интересно за правене), просто заради хубавата вечеря. Така наскоро му се случило да бъде почерпен с прекрасна вечеря за над 200 долара.

Самият той казва, че при пристигането на сметката винаги е готов да поеме своя дял от нея, но не се дърпа, ако другата страна предложи да плати всичко. Росас твърди, че и сам плаща понякога цялата сметка, когато той кани някого на среща.

“Това е нещо, което правиш в днешния свят на онлайн запознанствата. Ако от това няма да излезе нищо романтично или никаква връзка, защо да не получа поне една безплатна вечеря”, коментира той.

За него обаче цялата тази история с приложенията за запознанства има един голям недостатък – прави срещите много по лесни и бързи, от което се губи самата стойност на излизането на среща в чисто социален план, когато “морето е толкова пълно с риба”. Това може да завърши със сценарий, в който „никой не приема нищо сериозно“, оплаква се той.

Тук обаче жените също трябва да подхождат с допълнително внимание, когато си избират мъже за среща от онлайн приложения. Не са малко случаите, в които мъже излизат на среща с жени, отиват на някое приятно място за вечеря, а след това мъжът си тръгва тихомълком, точно преди да дойде сметката.

Подобен случай беше регистриран миналата година в Лос Анджелис, когато 45-годишен мъж беше обвинен, че е заблудил по този начин няколко жени, с които се запознал в онлайн сайт. Едната от тях казва, че мъжът поръчал храна за над 100 долара по време на срещата им. По-късно той е осъден на 120 дни в окръжен затвор за дребна измама и кражба.

Трима учени от калифорнийски университети решават да изследват този феномен.

В публикувано в научното списание “Социална психология и наука за личността” те стигат до извода, че близо 25% от жените са склонни да излязат на среща с човек, когото не смятат за особено привлекателен, ако смятат, че това може да им донесе безплатна вечеря.

За изследването си те анкетират 1000 жени, на които са задавани редица въпроси. В крайна сметка около 1/4 от тях потвърждават, че биха направили избор да излязат на среща с неперспективен ухажор при условие, че изглежда вероятно той да плати сметката.

Повечето от респондентите на проучването заявяват, че никога не са третирали така хората, с които излизат на среща, приемайки ги просто като някой, който ще плати сметката. Те също така изтъкват и, че не одобряват подобен тип поведение.

Но онези, които приемат за нормално да спечелят една безплатна вечеря от човека, с когото са на среща, твърдят, че са го правили средно по около 5 пъти. Около 1/4 от тези респонденти обаче заявяват, че са ходили на такива срещи “сравнително често”.

Има няколко ограничения за изследването. Първо, то изглежда само поведението на жени по време на срещи между мъж и жена.

“Избрахме този фокус отчасти заради неговата съгласуваност с традиционните модели на поведение при запознанство, защото тази тема получи сериозно медийно внимание”, пишат изследователите в мотивите си за избор на темата.

Второ самият начин, по който е формирана извадката от респонденти, не е особено представителен, за да може да се говори за някакви официални данни. Жените са набрани чрез платформа на Amazon, която предоставя дребни суми на потребителите в замяна на някакво усилие от тяхна страна – в случая участие в научно изследване.

Въпреки това проучването успява да отбележи една интересна тенденция, която е интересно да се вземе предвид.

Онези жени, които се съгласяват със среща в замяна на храна (обобщено грубо), показват по-високи резултати от нормалното в онази част на въпросника, която цели да изследва т.нар. от психолозите “тъмна триада” – макиавелизъм (основно, желание за манипулиране на други хора), психопатия (обща липса на съпричастност и съжаление) и нарцисизъм (ненужно фокусиране върху себе си).

Изследователите не са диагностицирали хора с някакви нарушения, а по-скоро се опитват да тестват нивата на тези черти, които не е задължително да поставят диагноза.

Изследователите подчертават, че тези черти не могат сами по себе си да накарат хората да се впуснат в такива меркантилни срещи и едва ли са решаващият фактор за поведението им при запознанства.

Иначе казано – понякога не е нужно срещу си изпечен манипулатор, за да се съгласиш да излезеш с някого, който не ти харесва, само заради храната.

Друг интересен момент от изследването е, че въпросните отличили се жени са по-склонни да имат по-традиционни убеждения за ролите на половете.

Едно възможно обяснение за това е, че жените, които обикновено се чувстват некомфортно с това мъж да плаща сметката, много по-трудно биха излезли с някого само заради храната.

Това, което за мъжете може да остане успокояващо, е, че все пак в по-голямата си част жените не са склонни да приемат нечия компания, само заради идеята, че той ще плати сметката. Останалото вече е личен чар, а понякога и много самозалъгване.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *