Партньор на Проватон
 Някои уроци се учат по трудния начин. А може просто да си ги спестите

Някои уроци се учат по трудния начин. А може просто да си ги спестите

Сподели в

Като коуч считам за мое задължение да помагам на лидерите и мениджърите да избягват грешки, които правят работата им излишно трудна. По тази причина съм съставила списък с няколко неща, които незабавно трябва да спрете да правите – не защото ви го казвам, а защото те няма да ви бъдат от никаква полза.

 

Ако предпочитате да научите тези уроци по трудния начин, това е ваше право. Ако обаче сте готови да приемете съвети от човек, който познава добре много лидери и техните характерни поведенчески черти(както добри, така и лоши), то може да се възползвате от следния списък:

 

1. Сравнявате успеха си с този на другите

 

Стилът ви на управление никога няма да бъде същият като този на някой друг лидер, както и вашият професионален път ще бъде уникален и несравни с този на другите. Най-вероятно ще бъдете успешни в даден аспекти от работата, в които други се провалят, и ще правите грешки, които останалите не допускат. Целта ви трябва да сте възможно най-добрия лидер, който можете да бъдете. Единствения реалистичен начин за измерване на успеха ви като лидер е като съпоставите постигнатото от вас спрямо вашите собствени идеали и ценности. Спрете да се сравнявате с другите и започнете да се сравнявате с човека, който сте били преди и които искате да бъдете в бъдеще.

 

2. Бягате от проблемите си

 

Ако не можете да се изправите пред собствените си проблеми, няма как помогнете на другите в техните битки. За да бъдете велик лидер, първо трябва да спрете да бягате от проблемите и да се научите да признавате грешките си.

 

3. Стараете се да бъдете популярни

 

Ако искате да бъдете харесван от всички, то ръководният пост не е за вас. Ако искате да бъдете лидер, трябва да бъдете готови да вземате непопулярни решения, да провеждате трудни разговори и да поемате големи рискове. На върха понякога е самотно.

 

4. Не знаете какво искате

 

Няма как да продължите напред, ако не знаете накъде сте се запътили. Решителността е в основата на успешното лидерство. Решете какво искате и преследвайте целите си със страст и увереност.

 

5. Преструвате се, че имате всички отговори

 

Важно е да не забравяте, че не знаете отговорите на всеки въпрос. Колкото по-рано приемете и признаете своите недостатъци и пропуски, толкова по-бързо ще може да потърсите помощ от хора, които имат познания в области, в които не сте най-силни.

 

6. Опитвате да правите всичко сами

 

Самотата в лидерството е често срещан феномен, но това не означава, че трябва да правите всичко сами. Най-добрите лидери се обграждат с хора, които ги държат отговорните за техните действия и ги подкрепят с каквото могат.

 

7. Опитвате да бъдете всичко за всички

 

Едно от най-големите предизвикателства в работата на лидера е постоянния стремеж към вършенето на все повече и повече неща. Не опитвайте да опитвате да бъдете всичко за всички, защото така единствено ще си гарантирате тежко професионално прегаряне, което може да има дълготрайни последици, както за кариерата ви, така и за психическото и физическото ви здраве. Освен че трябва да повярвате в себе си, трябва да вложите същото доверие и в другите. Дайте личен пример и вдъхновете служителите си да постигнат собствените си цели.

 

………………

 

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *