Партньор на Проватон
 Ани Николова: Община Варна изпълнява проекти за над 151 млн. лв.

????????????????????????????????????

Ани Николова: Община Варна изпълнява проекти за над 151 млн. лв.

Сподели в

До края на годината договорът за новите електробуси ще е факт

Проектното предложение, с който Община Варна кандидатства за финансиране до 70 милиона лева за закупуване на електрически автобуси и тролейбуси, е в процес на подготовка.

Индикативно процесът на оценка ще продължи между 1 и 3 месеца, което означава, че към края на годината може да има сключен договор и паралелно с това да стартират процесите по избор на изпълнители за доставка на екологично чистите возила за Градски транспорт.

Това обяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик Ани Николова, шеф на общинската дирекция „Европейски и национални оперативни програми”.

Средствата са по проект по Оперативна програма „Околна среда”, а срокът за кандидатстване е 30 август. С доставката на новите електрически автобуси и тролейбуси ще бъде изцяло обновен автопаркът на Градски транспорт.

С отпускането на средства за закупуване на екологично чистите возила се цели намаляване замърсяването на атмосферния въздух. Подобряването на качеството му ще стане чрез намаляване на фините прахови частици.

В момента Община Варна изпълнява проекти за над 151 милиона лева по европейски и международни програми (в рамките на програмния период 2014-2020). Сред по-важните инфраструктурни проекти, които са в процес на изпълнение, са за естетизация и модернизация на градската среда на 7 места в морската столица.

В процес на ремонт са и няколко обекта по проекта „Интегриран градски транспорт на Варна – втора фаза”, припомни шефът на дирекция „Европейски и национални оперативни програми”.

В експлоатация са въведени 6 от 10-те обекта, които се обновяват по Проекта за модернизация на образователната инфраструктура. Европроектът за нова пречиствателната станция на „Златни пясъци” е в процес на изпълнение. Той има срок до 2024 г., но амбициите на общинската администрация е да бъде приключен по-рано – до края на 2020 г.

Мащабният проект за рибарското пристанище в „Аспарухово” е със срок за изпълнение до лятото на следващата година. Работата там започна в средата на май, припомни Николова.

Николова призна, че има и общински проекти, които не са били одобрени за финансиране. „Това е принципът на конкуренцията. Важно е, че в момента изпълняваме важни инфраструктурни проекти, които са важни за града.

Не мога да кажа, че сме пропуснали мащабен проект. Прави се всичко възможно всяка добра възможност за кандидатстване с проект да бъде успешно защитена, така е средствата за пристигнат във Варна и да бъдат използвани по предназначение”, коментира Ани Николова.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *