Партньор на Проватон
 Варна почете рождението на Апостола (СНИМКИ)

Варна почете рождението на Апостола (СНИМКИ)

Сподели в

Ритуал по повод 182-та годишнина от рождението на Васил Левски се проведе днес от 9.00 часа пред бюст-паметника на Апостола в Морската градина. Варненци и гостите награда отдадоха почитта си към Апостола с венци и цветя в негова памет.

На тържествената церемония присъстваха областният управител на Варненска област Стоян Пасев, председателят на Общинския съвет, Тодор Балабанов, заместник кмета на Община Варна, Коста Базитов, представители на ВМС, политически партии, дипломати, много граждани.

Събралото се множество по традиция поднесе венци и цветя на паметника на най-обичания национален герой на България и почете паметта му с едноминутно мълчание.

В родния град на Апостола – Карлово, на рождената дата на Дякона и празник на града,честванията ще започнаха от 9.00 часа с отслужване на тържествена Света литургия в храма “Свети Николай”. От 10.00 часа представителен взвод и военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада взе участие в поднасяне на цветя на гроба на майката на героя Гина Кунчева. На площад “20 юли” бяха посрещнати участниците в националния туристически поход “По стъпките на Левски”, където ще има тържествен ритуал по издигане знамената на Република България и Карлово.

От 21.00 часа е кулминацията на честванията – тържествената проверка-заря на площад “Васил Левски” с участието на представителни роти от 61-ва механизирана бригада. На нея ще присъства заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

Почетни караули от Сухопътните войски ще участват в ритуали по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Апостола в Стара Загора, Хасково, Плевен, Асеновград, Шумен, Ловеч, Горна Оряховица, Благоевград и Сливен.

 

Президентът Румен Радев пък ще посети Карлово, където ще участва в тържествената програма за отбелязване на 182 години от рождението на Апостола на свободата от 21 часа на пл. “Васил Левски” в града.

 

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия и ще произнесе тържествено слово пред паметника на Апостола.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *