Партньор на Проватон
 5 начални признака на насилие и тормоз във връзката

5 начални признака на насилие и тормоз във връзката

Сподели в

Връзките, изпълнени с насилие, съвсем не са рядкост, за съжаление. Много жени търпят домашно насилие, криейки от близките и приятелите си, че имат проблем. Според статистиката у нас всяко трето умишлено убийство е на жена в дома ѝ, всяко пето убийство е породено от ревност. В много от случаите жените дълго време дори не осъзнават в какво положение се намират.

Те мислят, че са си го заслужили, че са предизвикали гнева на партньора си, че е нормално насилието да повишава либидото. Убеждават сами себе си, че след това сексът е по-страстен и хубав. Намират си причини да останат в тази меко казано отровна, направо опасна връзка.

Насилието може да е физическо, психическо и емоционално, а може и да съчетава по малко от трите.

В повечето случаи началото на връзката с нищо не подсказва, че впоследствие ще се появи насилие от страна на партньора.

Постепенно обаче започват да се появяват сигнали, заради които би трябвало да ви светне червената лампичка. Кои са те?

Свръхконтрол

Преди партньорът да е започнал да ви посяга, той всячески се опитва да упражнява контрол над вас – над мислите ви, над интересите ви, над контактите ви с други хора. Целта е в даден момент да започнете да се чувствате безпомощна без него. Атаките са постоянни, не само вкъщи, но и докато сте навън – непрекъснати обаждания и поредици от есемеси.

Екстремна ревност

Болестната ревност е характерна за хората с психопатични наклонности. Те виждат заплаха във всеки човек, който се доближи до тяхната собственост, тоест вас. Ревнуват дори от факта, че искате да работите и да сте пълноценен човек. Обект на омраза са колегите, приятелите, близките, семейството, особено ако сте в добри отношения.

Постоянен стремеж да уязвят партньора си

Насилникът, било то физически или емоционално, изпитва неистова нужда от това да подчини жертвата си, да я накара да се чувства зависима и уязвена от него.

Наричане с имена

Един от първите сигнали, че връзката ви ще се развие под знака на насилието, е когато партньорът ви започне да ви нарича с разни нарицателни имена, с които цели отново да ви уязви. Тези имена предизвикват съмнение в собствените качества, понижават самочувствието, човек влиза в един затворен кръг на тотална огорченост от самия себе си.

Изолация

Ако се чувствате изолирани във връзката си, това определено е червен флаг. Вашият партньор иска да разчитате на него, като ви кара постоянно да мислите за него, да се нуждаете от него. Нерешителността ви започва да заема такива размери, че непрекъснато се чудите дори какво би казал той в дадена ситуация.

Постепенно усещате себе си отдалечени от семейството си, приятелите, близките. Притеснявате се дори да се сближавате с колеги. А в някои тежки случаи насилникът настоява жертвата му да спре да работи и да си стои само вкъщи, тотално обезсмисляйки съществуването ѝ.

Ако усетите, че връзката ви започва да прилича на някои от гореспоменатите ситуации, отдръпнете се навреме преди да сте претърпели по-ужасни неща.

* * *

Подкрепа за жертвите на домашно насилие:

24-часова специализирана национална телефонна линия в помощ на жертвите на домашно насилие на  „Алианс за защита от насилие основано на пола“ (АЗНОП): 0800 11977.

Линията гарантира достъпна ежедневна, 24-часова, психологическа помощ, подкрепа и застъпничество за хора, преживели домашно насилие, в условията на анонимност, конфиденциалност, изслушване и подкрепа, насочване към социално-психологически, правни и други услуги; това включва насочване и към други институции и организации в цялата страна за по-ефективна намеса в случай на актове на домашно насилие.

Национална Гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие е 24 часова услуга на Фондация „Асоциация Анимус“ : 02/981 76 86.

Националната телефонна линия за деца : 116 111.

Държавна агенция за закрила на детето – тел. (+ 359) 2 933 90 50

Email: sacp@sacp.government.bg

Български червен кръст – Телефони на доверието
София  – (02) 963 24 44
Пловдив – (032) 61 51
Русе – (082) 23 60 00
Ямбол – (046) 32 904
Стара Загора-(042) 64 11 11

Фондация “Център Надя” – тел. 0800 19 100

Национална телефонна линия за деца “Говори с приятел”

Прочети още на: https://www.az-jenata.bg/a/2-intimno/41905-5-nachalni-priznaka-na-nasilie-i-tormoz-vav-vrazkata-/

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *