Партньор на Проватон
 Успехът е въпрос на навик

Успехът е въпрос на навик

Сподели в

Кои са вашите навици за успех?“. Този въпрос бил поставен пред потребителите на американския сайт за споделяне на опит и съвети Quorа.

От Inc.com цитират отговора на Дийн Грациоси, инвеститор, предприемач и автор на бестселъра на “Ню Йорк Таймс” – “Totally Fulfilled”:

Всеки иска да постигне успех възможно най-бързо. Дори най-скромните и трезвомислещи хора, които познавате, си мечтаят от време на време да спечелят нещо голямо на мига – да станат известни или да забогатеят с помощта на една единствена брилянтна идея, реализирана в правилния момент и на правилното място.

За съжаление, истината е, че няма такова нещо като „успех за един ден“. Преследването на подобни илюзии са чиста проба загуба на време. Аз дори бих стигнал по-далеч в заклеймяването на тази вредна идея. Ако мечтата за мигновен успех е единственият ви източник на вдъхновение и мотивация, единственото нещо, което ви кара да ставате сутрин от леглото и което влияе на всички решения, които взимате, то най-вероятно никога няма да бъдете успешни.

Богатството, властта, уважението и добре изваяното тяло, всичко това е продукт на едно нещо – целенасочен, неспирен и последователен упорит труд.

Ето защо, вместо да прахосвате дните си в преследването на тази нереалистична мечта, надявайки се, че ще се случи някакво чудо и изведнъж ще станете милиардер, трябва да се фокусирате върху изграждането и развиването на добри навици – навици, които може да усъвършенствате и да използвате в ежедневието си, за да се превърнете в най-добрата версия на себе си.

Ето три от най-важните навици, с които може да започнете:

1. Търсете доброто

Неуспешните хора насочват цялото си внимание върху лошите неща в живота. Те мислят за хората, които спъват тяхната кариера, за лошите съвети, които са получавали през годините, за най-гръмките си провали и за множеството причини да не преследват целите си – какъв е смисъла в крайна сметка, ако животът ви просто е не струва?

Успешните хора правят обратното. Те търсят и се фокусират върху добрите неща в техния свят. Хубавите моменти и ценните хора, за които те са благодарни и които изпълват живота им със смисъл.

Проучванията показват, че хората, които гледат на нещата през позитивна и оптимистична призма, са по-щастливи, по-продуктивни и по-здрави. Освен това те по-често получават повишения в работата и като цяло са по-амбициозни. Казано накратко, те са хора, с които другите обичат да прекарват повече време.

Да, истината е, че е по-трудно да се съсредоточите върху доброто, особено ако преминавате през труден период от вашия живот или пък сте песимист по природа, но колкото по-често практикувате позитивния начин на мислене, толкова по-лесно започвате да виждате доброто около вас. В края на краищата, успехът започва в ума ви. Той е продукт, поне отчасти, на начина, по който възприемате света и възможностите в него.

2. Не прехвърляйте вината върху другите

Знаете ли кое е другото нещо, което успешните хора не правят? Те не обвиняват другите за своите собствени грешки и недостатъци.

Те поемат отговорност както за успехите си, така и за провалите си. Те осъзнават, че животът, който ще имат, зависи най-вече от самите тях, и че единствено те могат да изградят човека, който искат да бъдат.

За съжаление, твърде често ние правим точно обратното. Защо? Защото е по-лесно да прехвърлиш вината на някой друг и защото това ни дава възможността да продължим да живеем живота си по същия начин, вместо да положим нужните усилия, за да поправим грешките си и да коригираме нашите недостатъци.

В крайна сметка обаче това спъва нашето развитие, както в личен, така и в професионален план. По пътя към успеха не веднъж ще ви се случи да се спънете и да паднете в дълбоката пропаст. Това, от което зависи дали ще бъдете успешни, е начина, по който ще излезете от нея. Ако обвинявате другите за грешките си, никога няма да се поучите от тях и няма да може да разкриете пълния си потенциал.

3. Внимавайте за улики

Всички успешни хора обръщат специално внимание на нещата в техния живот, които работят – или иначе казано, кои действия генерират позитивни резултати и кои не. Те търсят улики и доказателства за успех, върху които формират бъдещите си решения.

Ако установят, че тичането по няколко километра на ден е първата дейност, която в действителност им е помогнал да отслабнат, те ще продължат да правят същото. Ако открият, че ранното ставане и отиване на работа им помага да бъдат по-продуктивни през деня, те ще продължат да следват този график. Същевременно с това, ако осъзнаят, че дадено действие води редовно до негативни резултати, те ще спрат да го повтарят. Всичко е въпрос на себепознание и стратегически подбор.

В края на краищата, успехът зависи от идентифицирането на полезните действия и изграждането на навици, които ни помагат да бъдем продуктивни и целеустремени.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *