Партньор на Проватон
 Варненска туристическа камара: Обучението в практиката е много важно за бъдещите кадри в туризма

Варненска туристическа камара: Обучението в практиката е много важно за бъдещите кадри в туризма

Сподели в

Така нареченото дуално обучение, привличане на студентите в практиката е много важно за бъдещите кадри в туризма. Това коментира проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Според него през тази година специалност „Туризъм“ е една от най-търсените в морския град, като за 160 места има средно 220 кандидати. „Кадрите са много важни, защото те правят обслужването, а по него има какво да подобряваме. Някои ще кажат, че е парадокс – ние много критикуваме българския туризъм, заплатите са ниски. Но ето, младите хора искат да се обучават в това направление, искат да се реализират и не трябва да ги разочароваме, по време на обучението и след него да им даваме възможност, с едни по-добри условия на труд и по-високо заплащане да ги задържаме тук“, добави проф. Маринов.

По думите на специалиста, засега пропорцията е обратна – доста завършващи отиват в конкурентни дестинации, където получават по-високи заплати и сезонът е по-продължителен. „Важно е, че младите хора искат да се реализират в туризма и на добри позиции. Познавам родителите, които си изпращат децата да учат това. Те са работили и работят в туризма, познават го с всичките му плюсове и минуси. И въпреки писанията, критиките към българския туризъм, са преценили, че децата им имат добри шансове в това направление, отколкото да седнат зад някое гише в някое учреждение, където няма да получават по-високи заплати“, коментира още експертът.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *