Партньор на Проватон
 Инж. Симеон Славчев: Борбата със замърсяването на атмосферния въздух е част от националната сигурност на България

Инж. Симеон Славчев: Борбата със замърсяването на атмосферния въздух е част от националната сигурност на България

Сподели в

Да се свика Консултативен съвет по темата със сериозното замърсяване на въздуха в страната

Борбата със замърсяването на атмосферния въздух е част от националната сигурност на България поради значително повишената заболеваемост сред българите и най-вече сред младото поколение.

Това каза съпредседателят на “Политическа група 5″ в Столичния общински съвет и председател на ПП МИР инж. Симеон Славчев по повод влошеното качество на въздуха в София и в голяма част от другите градове на страната.

„Предвид факта, че нито правителството, нито общините взимат сериозни и устойчиви мерки за подобряването на чистотата на въздуха предлагам президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет по темата, защото здравето на българите и на нашите деца е най-важно и безценно нещо”, каза още инж. Симеон Славчев.

Фините прахови частици са основен замърсител на въздуха, като концентрацията им в големите населени места само за последните 5 години в пъти надвишава допустимите норми. Чрез дихателните пътища те попадат в белите дробове, в кръвта и мозъка на човека и причиняват алергии, астматични пристъпи, дихателни смущения, рак на белия дроб, възпаление на лигавицата на средното ухо на децата, заболявания на сърцето, инфаркт и др.

По данни на Световната здравна организация в България всеки месец умират средно 17 души от заболявания, причинени от фините прахови частици, като за сравнение при пътнотранспортни произшествия в България месечно загиват средно по двама души.

Борбата с фините прахови частици е изключително важна за здравето на българите и е необходимо сериозно отношение и намеса на държавата и на всички институции. Продължават да бъдат неясни редица въпроси, като например дали предприеманите от отделните общини мерки за подобряването на чистотата на въздуха са достатъчно ефективни, дали измервателните уреди са точни и дали има единна методика и технология за намаляване концентрацията на фините прахови частици, както и дали всички общини и институции действат в синхрон, подчерта още председателят на ПП МИР инж. Симеон Славчев.

В последните дни стана ясно, че уредите за измерване на чистотата на въздуха, които се поставят в София, пък и във всички други български общини не подлежат на метрологичен контрол, т.е. няма институция, която да ги проверява, дали отчитат вярно данните в атмосферата, каза още инж. Славчев.

Тези уреди не са включени в Наредбата за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол, каза още той.

„Именно затова спешно трябва да се предприемат действия от страна на Министерския съвет и Народното събрание и уредите, които измерват замърсяването на въздуха, да се впишат в Наредбата като средства за измерване, които подлежат на метрологичен контрол”, настоява още инж. Симеон Славчев.

Той припомни, че още в началото на годината е предложил редица мерки за борбата с повишената концентрация на фини прахови частици във въздуха на София, но управляващите Столичната община не се приложили нито една от тях.

„Освен че настоявам за свикването на Консултативен съвет към президента по въпросите с борбата за чист въздух, настоявам Изпълнителната агенция по околна среда да влезе в своята роля и да отговаря за борбата с чистия въздух в България. Агенцията трябва да координира и контролира всички дейности и мерки, които отделните институции и общини предприемат. Дори ако е необходимо Изпълнителната агенция по околна среда да получи по-големи правомощия, за да може прилаганите мерки и контрола върху тях да бъдат ефективни”, заключи председателят на най-младата партия в България инж. Симеон Славчев.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *