Партньор на Проватон
 Изпълнителното бюро на БСП свали доверието си от Борислав Гуцанов! (обновена)

Изпълнителното бюро на БСП свали доверието си от Борислав Гуцанов! (обновена)

Сподели в

Временно изпълняващ длъжността председател на БСП-Варна ще е Христо Боев

Ръководството на БСП взе решение да свали политическото си доверие от градския председател на партията във Варна Борислав Гуцанов.
Това обяви днес лидерът на партията Корнелия Нинова след проведеното заседание на Изпълнителното бюро на БСП.

Мотивите за това решение са състоянието на градската структура на БСП в крайморския град, представянето на последните местни избори и противоречия в организацията.

До провеждането на градска конференция временно изпълняващ длъжността председател на БСП-Варна ще е Христо Боев. Конференцията ще се проведе в началото на септември.

„Смея да твърдя, че познавам добре градската партийна организация на БСП – с всички силни и слаби страни. Мотивацията ми е да намерим първо едно вътрешно обединение, да можем да върнем хората, които по някакъв начин са разочаровани от нас във времето, за да можем с пълно основание, със сили и увереност, да се борим за доверието на варненци”, заяви Боев. Той е в БСП от 2000 г. През последните 10 години е председател на организацията на партията в район „Одесос”.

„Вярваме, че във Варна можем да постигнем пробив. Сами не можем, разбира се. Освен по-малки партии, граждански сдружение, авторитетни имена и хора, които искат промяната, наш съюзник ще са гражданите на Варна”, изтъкна Корнелия Нинова. Тя разкри, че БСП стартира от Варна национално допитване сред гражданите за местните проблеми. Допитването ще става чрез различни видове комуникация – както онлайн, така и чрез хартиени носители. Резултатите от него ще бъдат основа за решенията, които ще залегнат в платформата на столетницата на предстоящите местни избори.

Нинова каза още, че по време на заседанието на Изпълнително бюро във Варна са обсъдени проблемите в града, като сред най-важните са чистота на въздуха, тежкото състояние на уличната мрежа, сметопочистването, канализацията, острата нужда в града от индустриална зона и други, предаде БТА.

На евроизборите тази година БСП във Варна взе 22,41% срещу ГЕРБ – 32,45%. Като брой бюлетини разликата е съществена – 27 797 гласа за БСП срещу 40 252 за ГЕРБ. На парламентарните избори разликата е била по-малка – около 8%, което означава, че негативната тенденция за БСП в региона се задълбочава.

Припомняме, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е във Варна за изнесено съвещание на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП, на което присъстват депутатите проф. Анелия Клисарова и Иван Иванов. Нинова изслуша информация как върви подготовката за местните избори от градския председател Борислав Гуцанов, от районните председатели и от общинските в областта.
Очакваше се председателят на БСП Провадия Милена Драгнева да даде обяснение защо партията стана втора сила на преминалите избори за евровота, стратегията им за местните избори и най – трудния въпрос – кой ще е кандиата им за кмет без Филчо Филев, защото обществеността на града има нагласата, че е корумпиран и Анатоли Атанасов, защото рейтинга му е много нисък и са обречени на загуба, пише електронното издание “Проватон”.

Според “Проватон” при 90 000 лв. годишна партийна субсидия местният БСП лидер Борислав Гуцанов дължи хиляди левове наем за офисите на столетната партия в морската столица, всичките – на държавата, всичките – за сметка на данъкоплатците!
Електронното издание rns разполага с документи, доказващи десетки хиляди лева задължения на градския съвет на БСП-Варна, за офисите, предоставени им от Областна управа – Варна. По закон именно тази администрация предоставя на преференциални цени офиси на парламентарно представените партии, включително и на БСП.
Задълженията са натрупани в годините и са за десетки хиляди лева, без лихвите по тях. Част от тях са толкова стари, че скоро поради давност, държавата ще ги изгуби.

През всичките тези години, в които лицето на БСП-Варна си позволява да нарушава законите, в качеството си на служебно лице, той злепоставя и цялата партия. Този факт би бил притеснителен, ако в морската столица не беше ясно, че Гуцанов използва БСП като фрачайзинг-марка и докато тя трупа негативи и загуби, бизнесът му и финансите му растат.

По време на 49-ия Конгрес на БСП делегати от варненската организация са поставили за пореден път въпроса за снемане на доверието от Борислав Гуцанов. Този път – като делегат на най-висшия ръководен орган на партията и член на НС. Мотивите –системна явна игра против легитимното ръководство на столетната партия, подкрепата му за узаконяване на Истанбулската конвенция и явните негативи, които БСП-Варна трупа благодарение на него с години, пише ПроватонПредложено било на негово място да влезе като делегат проф. Анелия Клисарова.
Разбирайки за настояването да има делегатско събрание, на което Гуцанов да бъде отстранен от конгреса и от НС, Красимир Янков, който е депутат от Добрич, но продължава да е „заварено положение“ член на областното ръководство на БСП-Варна, яростно се възпротивил. Един от мотивите бил липсата на кворум, пише варненското издание.
Така Гуцанов, който често е бил повече в услуга на ГЕРБ, отколкото на БСП, оцелял, този път заради „симбиозата“ си с Красимир Янков, били категорични социалисти.
От скоро тихата вражда между Гуцанов и Янков се е преродила в „искрено, ала матросовско другарство“. Двамата вече са в явна „симбиоза“, разказват варненски делегати на форума.

Наскоро Борислав Гуцанов осъди България в Страсбург, заради операция “Медузите” на Цветан Цветанов през 2010 г, когато командоси с качулки нахлуха в жилището на варненския политик, насочиха оръжията си срещу спящите му деца, а него показно го “закопчаха”.  Държавата заплати за това “геройство” на тогавашния МВР шеф 140 000 лева на Гуцанов.

От 18 часа е срещата на Нинова с активисти и симпатизанти на БСП-Варна, с граждани и гости на морската столица.

Очаквайте подробности!

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *