Партньор на Проватон
 Арх. Емилия Манева: Морска гара може да се превърне в новия символ на Варна

Арх. Емилия Манева: Морска гара може да се превърне в новия символ на Варна

Сподели в

арх. Емилия Манева: Морска гара може да се превърне в новия символ на Варна

Морска гара може да се превърне в новия символ на Варна. Това смята архитект Емилия Манева, създала идеен проект за преместване на съоръжението за посрещане на пътнически кораби, предаде Дарик.

Според проекта Морска гара може да се измести на мястото на товарния кей на порт Варна-Изток. Старата гара пък може да стане яхтено пристанище. В прилежащата зона може да се оформи зона за отдих, като своеобразно продължение на Морската градина, с дендрариум, лятно кино, лятна естрада и други атракции.

Проектът е колкото атрактивен, толкова и функционален. Подходът към сградата и връзката с инфраструктурата се осъществява посредством рампи, разположени във височина над парка. По този начин се избягва пресичане на пътя на движение на пасажерите и пътя на движение на разхождащите се в парка. Новото местоположение на морската гара съкращава отстоянието до спирките на градския транспорт, улеснява достъпа до сградата и връзките с центъра на града.

Зоната за обслужване на пасажери се дели на две основни части – за обслужване на круизни лайнери и по-малки пътнически кораби. Пилотската служба е разположена в най-високата част на V-образната кула, която е съобразена с нормативните изисквания за височина на трафик кула.

Недостатъчната дължина на сегашния обслужващ кей и увеличеният пътникопоток пораждат нуждата от нова пътническа гара, установила е арх.Манева. След срещи с местното ръководство на Морска администрация и Морска гара стига до извода, че на пасажерската гара в момента й липсва конферентна зала. И, разбира се, включва такава в своя проект.

Разработката вече получи едно признание. Избрана е от Съюза на българските архитекти за най-добър проект на випуск 2012 и беше поканен да участва в престижна изложба в столицата.

Визитка – арх. Емилия Манева, основател на DesignMorphine, магистърска степен по архитектура в УАСГ, София, 2012 г.

Човекът, който ще промени България и град Варна? …

Историята винаги е била променяна от една шепа хора, така е било в миналото на България и така ще бъде в настоящето на България. Шепа хора ще са критичният фактор, който ще промени бъдещето на България и бъдещето на един град като Варна например. Тези българи и нови граждани са сред вас, вие ги срещате всеки ден, вие вероятно виждате борбата им и позитивните им делата всеки ден във вашият град – огледайте се, те са сред нас българи.

Проекта “Човекът, който ще промени България и град Варна? ” има за цел да представи напълно иновативни проекти на българи от България, който проекти днес видимо променят или имат потенциал да променят бъдещето на градове или на България.

Вижте: Човекът, който ще промени България и град Варна? https://www.facebook.com/MenVarna/

източник: в-к Дарик и снимки: saatchi.bg, arch2o.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *