Партньор на Проватон
 Учени установиха предела на човешката издръжливост

Учени установиха предела на човешката издръжливост

Сподели в

Учени успяха да пресметнат лимита на издръжливост на човешкия организъм – оказва се, че тази стойност се равнява на 2.5 пъти повече от метаболитния ритъм на покой (RMR) – близо 4000 калории на ден за обикновения човек. Всяко по-сериозно натоварване просто не може да се поддържа дълго време.

Проучването, което било проведено от Duke University, разглежда няколко бегача, които се състезават в Race Across the USA – близо 5 000 километра трасе, от Калифорния до Вашингтон, в продължение на 140 дни. В продължение на няколко месеца участниците правят по 6 маратона седмично.

За науката били измервани ефектите, които оказва подобен тип бягане на тялото, като се обръща специално внимание на метаболитния ритъм на покой, което представлява броя калории, което тялото гори, когато си почива. Проучването сочи, че енергията, която бегачите използвали, се равнявала на средно 2.5 пъти този ритъм.

Учените спорели известно време на какво се дължи това ограничение и заключили, че не е толкова до сърцето, дробовете и мускулите, колкото до това, че тялото просто не може да усвоява достатъчно калории, за да поддържа по-голямо натоварване.

Била открита също и закономерност между продължителността на тичането и разхода на енергия – оказва се, че маратонът, колкото и труден да изглежжда, далеч не доближава състезателите до лимита.

За един маратон човек би използвал средно 15.6 пъти повече енергия от ритъма им на покой. По времме на 23-дневния Tour de France, велосипедистите изразходват 4.8 пъти повече енергия, отколкото като са в покой. Човек на 95-дневен трекинг из Антарктика пък би изразходил 3.5 пъти повече калории, отколкото ако си почива.


Учените са категорични – ако се натоварваш много в продължение на няколко дена, можеш да дадеш повече от себе си. Тялото ще започне да взима енергия от мазнини, от мускули… от собствените си ресурси, които после възстановява. При по-дълги натоварвания обаче, когато човек е на предела, тялото балансира разхода на енергия.

Проучването също доказва, че по време на бременност енергийният разход на майката може да стигне до 2.2 пъти метаболитния ритъм.

Интересно ще е да видим как ще бъде отразено това ново знание в света на спорта.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *