Партньор на Проватон
 Идва ли краят на инфлуенсърите?

Идва ли краят на инфлуенсърите?

Сподели в

В последните години “инфлуенсър” се превърна в призвание, професия, начин на живот. Хората, които оказват влияние върху изборите и вкусовете на последователите си в Instagram, са предпочитани от различните брандове в търсене на все по-силно влияние на продуктите си сред разнородни групи хора.

Последните две години обаче в медийния свят се прокрадва въпросът кога ще се спука балонът на влиянето в Instagram. Отговорът може би е близо.

Ново проучване, направено от компанията за анализи InfluencerDB показва, че потребителите обръщат все по-малко внимание на публикцациите на инфлуенсъри в социалната мрежа, собственост на Facebook. Ангажираността с постове достига рекордно ниски нива, докато Instragram става пренаселен от спонсорирани публикаци.

Взаимодействието на потребители със спонсорирани постове е намаляло до 2.4% през първото тримесечие на 2019 година, а три години по-рано през същия период ангажираността е била 4%. Процентът при неспонсорираните публикации се е сринал до 1.9% от 4.5% преди.

Продължават да са стабилни показателите при инфлуенсъри с над 10 000 последователи – около 3.6% степен на ангажираност. Хората с между 5000 и 10 000 последователи имат по-висока степен на ангажираност – около 6.3%, а тези, следвани от между 1000 и 5000 души, се справят най-добре с 8.8%.

Проучването показва, че вниманието, което потребителите обръщат на публикакции на инфлуенсъри, е намаляло във всяка една сфера през последната година. Инфлуенсърите пътешественици, които обичайно привличат най-много внимание, страдат от спад в ангажираността до 4.5% тази година за разлика от 2018 г., когато в същия период ангажираността е била 8%.

Спад в интереса има и към постовете на влиятелни личности от света на модната индустрия, козметиката, храненето, спорта и фитнеса.

InfluencerDB отчита ангажираността, като измерва съотношението между лайкове и брой последователи, или с други думи – средно колко лайка има една публикация, сравнено с броя на последователите.

Според InfluencerDB намаляването на ангажираността към публикациите на инфлуенсъри сочи няколко тенденции на мобилните пазари, които трябва да бъдат взети предвид от търговците, които обмислят такъв тип социална кампания.

Добрата новина е, че спонсорираните публикации генерират по-висока степен на ангажираност от неспоносрираните, вероятно защото инфлуенсърите влагат повече усилие в създаването на публикация с високо качество, когато са спонсорирани, а и защото алгоритмите на Instagram показват повече платени постове.

Лошата новина е, че степента на въздействие на съдържание, създадено от инфлуенсъри, намалява в Instagram, тъй като новинарският поток в платформата се задръства от спонсорирани постове. Ако инфлуенсърите с над 10 000 последователи достигат до по-широка аудитория, маркетолозите могат да отчетат по-добри резултати при работа с множество „наноинфлуенсъри”, т.е. такива които достигат до по-малка аудитория, но се радват на повече верни последователи. Проучването показва, че специалистите предпочитат да работят с именно с наноинфлуенсъри, за да достигнат до по-широки групи потребители, но въпреки това броят на спонсорираните публикации въздейства негативно върху ефективността им.

Изглежда туристическата индустрия пренебрегва влиянието им, тъй като формира едва 5% от пазара, въпреки добрите резултати на пътешествениците инфлуенсъри. Повече се инвестира в модни инфлуенсъри (25%), такива в сферата на храненето (12%) и красота и козметика (7%).

Въпреки промените в нагласите, Instagram продължава да предлага добри възможности за реклама. Наскоро платформата представи нова характеристика, която позволява на рекламодателите да превръщат публикации на инфлуенсъри в платени реклами, които достигат по-широка аудитория.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *