Партньор на Проватон
 Дилемата на лятото – мога ли да дойда по джапанки в офиса?

Дилемата на лятото – мога ли да дойда по джапанки в офиса?

Сподели в

Лятото най-после е тук и с него изниква неизбежната дилема какво да носите в офиса, когато температурите се повишат.

Джапанките, летните рокли с тънки презрамки, шортите и тениските са чудесен вариант, само че когато не сме на работа.

Но дали е приемливо да носим подобни дрехи в офиса, или има граници, които не бива да прекрачваме?

Това до голяма степен зависи от фирмата, в която работите, подчертава поведенческият психолог на H&M Group – проф. Каролин Меър. Потниците и късите рокли може да не създадат никакви проблеми в по-прогресивни браншове като технологичната индустрия, но не са подходящи за традиционно настроените фирми от финансовия сектор например.

Хората носят определени дрехи като начин да се спишат в средата си, а и като начин да обозначат, че се идентифицират с колегите си, казва Меър. От друга страна това, което носим като облекло, до голяма степен е част от нашата идентичност. То е начин да заявим “Очаквам от вас да се държите с мен по определен начин”.

Но дрескодът може да се възприеме и като форма на социален контрол, смята Меър. Идеята е да се постигне еднотипно поведение, както и еднотипен външен вид.

Самата тя не е фен на униформеното обличане, но за някои хора то върши работа, тъй като ги улеснява какво да облекат, преди да тръгнат за работа сутрин.

Много жени изживяват така наречената “експлозия в гардероба”, преди да отидат на работа, допълва Меър, като пояснява, че подобно нещо се получава, докато търсят подходящото облекло и хвърлят настрана определени дрехи, ако те са неподходящи за конкретния повод.

От друга страна възможността да носите дрехи по ваш собствен избор на работа показва индивидуалност, допълва тя, и в зависимост от характера ви може да спомогне за по-голяма продуктивност. За хората, които наистина искат да демонстрират индивидуалност, носенето на “униформа” не е особено полезно.

Само че такъв тип гъвкавост невинаги е възможна, казва юристът и специалист по въпросите на заетостта Ванеса Бел. Тя предупреждава, че съображенията за здраве и безопасност винаги са с предимство като изтъква, че на строителна площадка например е по-вероятно да настоявате за защитни обувки.

Офисите са по-гъвкави, но предупреждава, че служителите трябва да са наясно с дрескода, или има риск да им бъдат наложени дисциплинарни наказания.

Това, за което работодателите трябва особено да внимават, е облекчаването на дрескода за жените в топлите сезони, но не и за мъжете, допълва тя. Ако мъжете служители, които работят с клиенти, се налага да носят костюми, вратовръзки и ризи с дълги ръкави, докато жените могат да носят летни рокли и по-леки дрехи, трябва да се внимава, защото се създават поводи работодателите да бъдат съдени за полова дискриминация.

Много фирми напоследък облекчават правилата за дрескодовете си, включително големи банки като Goldman Sachs и JP Morgan, чиито служители обикновено винаги носят костюми. По-рано тази година Goldman оповестяват гъвкав дрескод, който важи за цялата компания, и приканиха служителите да използват трезва преценка и здрав разум при избора си на облекло.

През март Virgin Atlantic също заявиха, че облекчават изискванията за униформа за самолетния персонал като казаха, че вече не е задължително те да носят грим на работното си място. Също така компанията допълни, че автоматично ще предлага избор между панталони и рокля за жените.

Запитани в LinkedIn доколко гъвкави са техните фирми по отношение на облеклото, мнозина казват, че работодателите им все още залагат на традиционния подход.

Миналата година, когато бях в старата ми фирма, когато дойде горещата вълна, всички все още трябваше да идват с ризи, вратовръзки, панталони и обувки, направо се сварихме – това казва Джейсън Суини, бизнес разработчик в йоркширската компания за графичен дизайн Prime Creative.

Сега тя е в офис, където има неформални петъци и ако е горещо, може да се облича според времето. Според нея това е много по-добър начин да се работи и позволява на служителите да се чувстват комфортно. Андреа Филипу, уеб изследовател в ИТ фирмата Digicert, казва, че фирмите трябва да приоритизират човечността пред повърхностния корпоративен еднотипен имидж.

Тя не смята, че трябва да бъде приемливо да влезете в работна среща по пижама, без да сте си взели душ, но трябва да се приеме, че хората могат да постигнат страхотни неща и без да са в рокля Armani или официален костюм.

Лиан Лорънс, юрист в Lodders Solicitors, казва, че нейната фирма е започнала да позволява на хората да носят неформално бизнес облекло всеки петък.

Тя чува, че много правни фирми започват да въвеждат някакъв вид политика на неформалното облекло, но при юридическите фирми и други компании от бранша на услугите външното възприятие понякога може да бъде проблем. Според нея неформалното облекло увеличава продуктивността, а тя самата предвижда такова за натоварените дни, за да се чувства по-удобно.

Освен това е наясно, че другите все още се чувстват некомфортно заради тази концепция и често е трудно за служителите да разберат какво означава “подходящо за офиса” неформално облекло.

Предполага, че всичко зависи от личния вкус и мнение, но е категорична, че е добре работодателите да започват да дават право на избор на служителите.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *