Партньор на Проватон
 Тревата винаги е по-зелена от другата страна на оградата

Тревата винаги е по-зелена от другата страна на оградата

Сподели в

В работата ми като професионален коуч съм работил с мениджъри от най-различни нива, като това ми позволи да се докосна до тъмната страна на лидерството. През годините съм виждал: екипи, в които всеки е сам за себе си и единственото нещо, което има значение, е личната изгода; прекалено самоуверени лидери – нарциси, които унищожават мотивацията и ангажираността на своите служители и авторитарни ръководители, които очакват от своите работници пълно подчинение и безрезервна лоялност.

В последно време все повече се убеждавам, че причината да виждаме подобни хора на ръководни позиции се дължи на факта, че хората, от които зависи тяхното назначаване, избират погрешните кандидати за поста.

За да спрем да възнаграждаваме начините на поведение, които не отговарят на принципите на доброто лидерство, трябва да предприемем коренно различен подход.

Трябва да подкрепяме лидери, които олицетворяват качествата, отговарящи за превръщана на компаниите в успешни и печеливши. Тези качества обаче не трябва да са в ущърб на благоденствието на служителите, които са в основата на трансформацията на компанията към нещо по-добро. Тази промяна може да отнеме години, но единствено с нейна помощ може да унищожим остарелите структури, които спъват развитието в бизнеса.

Добрият лидер, за който говорим, може всъщност да е мениджъра, на който докладвате в момента. Човешката природа обаче е непредсказуема и хората са склонни да вземат неразумни решения в своята кариера.

Преди да приемете оферта за работа в друга компания, трябва да вземете предвид следното:

Ако сте част от екип или компания, в които хората са уважавани, ценени, обгрижвани, бюрокрацията е на поносими нива, колегите ви са по-ефективни и сговорчиви от всички други, с които сте работили през живота си, но смятате да напуснете, защото друга фирма ви предлага позиция, която върви с по-голяма заплата и социален статус, аз бих ви посъветвал да не приемате офертата.

В основата на високоефективните екипи и продуктивните работни места стоят лидери, които поставят своите служители на първо място. Тези лидери са готови да помогнат на своите служители да разкрият пълния си потенциал и дори да надминат самите тях в професионален план.

Познавам много хора, които са напускали чудесни работни места, примамени от други фирми с обещанието, че тревата е по-зелена от другата страна на оградата. Много от тях по-късно опитват да се върнат на старото си място, след като осъзнават, че през всичкото това време те вече са били на страната на оградата, в която тревата е по-зелена.

По какво обаче може да познаете лидерите, които си заслужава да последвате, дори ако получавате привлекателни оферти от друго работно място? Ще познаете тези лидери по това, че те са скромни, насочват светлината на прожекторите върху другите, действат почтено и отговорно във всяка ситуация, държат се със служителите си като със свои партньори и възнаграждават онези, които най-много го заслужават.

Мултимилиардерът предприемач Уорън Бъфет не веднъж е казвал, че при търсенето на работа човек трябва да се насочи към компания или личност, на която се възхищава, вместо към позиция, която би изглеждала добре в неговата автобиография или място, което предлага висока начална заплата. За Бъфет намирането на високоплатена работа не е толкова важно, колкото работата с добър лидер, която може да отвори пред вас врати и възможности, за които дори не сте предполагали, че може да имате.

………………………..

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *