Партньор на Проватон
 Кои са номинираните за “Почетен гражданин на Варна”?

Кои са номинираните за “Почетен гражданин на Варна”?

Сподели в

Общо 8 личности са предложени за удостояване със званието “Почетен гражданин на Варна”.

 

Публичното обсъждане за това кои от тях да получат най-високото признание на обществеността на града за принос за развитието на Общината и националната култура, ще се проведе на 24 юли от 16:00 часа в зала “Пленарна” в Община Варна.

 

“Нова Варна” припомня, че въпреки многото номинации миналата година отличието не бе връчено за първи път в историята на града. Мотивите за това бяха мненията на някои общински съветници, че няма истински достоен измежду предложените личности.

 

Тази година първият в списъка е Стефан Стаматов Стефанов, предложен от БФ по Гимнастика, по случай неговия 80-годишен юбилей за изключителен принос и заслуги като треньор по спортна гимнастика в национален и световен мащаб.

 

Следващото предложение е за проф. Милко Коларов – композитор и диригент и един от последните ученици на Панчо Владигеров, спомогнал много за развитието на българската музикална култура и популяризирането на гр. Варна като център на музикалното изкуство.

 

Хандбален клуб “Спартак – Варна” се надява почетен гражданин да стане Пенко Златев Николов за определянето на Варна за Европейски град на спорта 2019 и за многобройните му заслуги в хандбала.

 

Инициативен комитет предлага престижното отличие да бъде дадено на твореца – артист и режисьор Ивайло Василев Стоянов, известен като Мариус Куркински за изключителните му постижения в националната култура и издигането авторитета на Варна по повод неговия 50-годишен юбилей на 4-ти декември тази година.

 

Отново по идея на Инициативен комитет, е предложен Хаджи Ламбрин Сотиров по случай 60-годишният му юбилей, участвал активно и допринесъл много за културния живот на Варна, за принос към образованието и опазването на културното и историческото наследство.

 

Академичната общност на Медицинския университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” във Варна предлага за почетен гражданин проф. д-р Димитър Енчев Камбуров – първият демократично избран ректор, който води политика на разширяване сътрудничеството и отваряне на университета към Европа и света, което дава стабилна основа за по-нататъшното утвърждаване на МУ – Варна.

 

Предпоследното предложение е за Борислав Дряновски – автор на редица книги и статии, със значим принос в културното развитие на Варна за изследване и популяризиране на историческото, културното и стопанското минало на морския град.

 

Академик Станимир Любенов Троянски също е сред предложенията за почетен гражданин на Варна. Понастоящем той е единственият академик произлязъл от Варна, с изключителни заслуги към българската наука.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *