Партньор на Проватон
 Почетоха с военен ритуал паметта на контраадмирал Иван Вариклечков

Почетоха с военен ритуал паметта на контраадмирал Иван Вариклечков

Сподели в

С военен ритуал и тържествено полагане на венци и цветя пред паметника на контраадмирал Иван Вариклечков, Варна отбеляза 128 години от рождението на първия български адмирал, командвал флота. Церемонията уважиха кметът на Варна Иван Портних, контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС, областният управител Стоян Пасев, родственици на Вариклечков, граждани и гости на града. Събитието бе организирано от Военноморските сили на Република България.

Иван Вариклечков е роден на 7 юли 1891 г. в гр. София, България. Той е едно от четирите деца на семейството на майор Петър Вариклечков. Завършва Военното училище в София с артилерийска специалност. По време на Първата световна война служи на немски подводници в Северно море и Атлантическия океан. Създава способ за откриване на противникови подводници. Командир на торпедоносеца „Смели“. След излизането на България от войната превежда френски части през река Дунав. Награден е с френския Орден „Почетен легион“.

В периода 1931 – 1932 г. е изпратен на специализация в Германия и стажува в 30 корабни и брегови поделения, щабове и учебни заведения на германския флот.

През 1933 – 1935 г. е командир на българския флот. Въвежда на въоръжение български заградителни мини. През 1935 г. става флигел-адютант на цар Борис III и изпълнява тази длъжност до 1937 г., когато отново е назначен за командващ флота. Въоръжава флота с торпедни катери „Люрсен“ и разработва бойните му планове. На 1 май 1937 година става първият действащ конраадмирал на Българския военноморски флот. На 10 октомври 1939 г. се провежда коронен съвет, на който пред царя и министрите адмиралът се противопоставя категорично на плановете България да стане съюзник на Германия. Адмиралът е уволнен и става фермер. Адмирал Вариклечков владее немски, френски, английски и руски езици. Женен е за Вилма-Луиза Отто, от която има син Крум. Награден е с над 20 ордени, медали и нагръдни знаци. След 9 септември 1944 г. е арестуван и лежи в лагери и затвор. Умира на 23 февруари 1974 г.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *