Партньор на Проватон
 Добре ли се представих?

Добре ли се представих?

Сподели в

Интервюто за стаж не е идентично с интервюто за постоянна работа. Има обаче едно нещо, което е 100% еднакво – вероятно потенциалният ви работодател ще ви покани да му зададете въпроси и би било добре вие да сте подготвени за този момент.

Ето няколко добри въпроса, които може да зададете на интервю за стаж, ако искате да изпъкнете от останалите кандидати:

Как ще оцените моето представяне?

Когато демонстрирате интерес към обратната връзка, вие показвате, че сте готови да се учите и че искате да използвате този стаж като възможност за развитие както в професионален, така и в личен план, казва Кейт МакКион, главен изпълнителен директор на Prepwise. Попитайте на базата на какви задачи и умения ще бъдете оценявани и кои ще извършва този процес.

От колко време предлагате стаж?

Основателят на University Research & Review Джо Шмоке съветва да попитате от колко време организацията предлага програми за стажанти.

„Целта е да разберете дали компанията е свикнала да работи със стажанти и дали има конкретен план за тях“, казва Шмоке.

Ръководили ли сте стажанти в миналото?

Задаването на въпрос за предходния опит на компанията със стажанти ще ви помогне да получите повече информация за това какво се очаква от вас в ролята ви на стажант. Дженифър Браун, основател и главен изпълнителен директор на PeopleTactics казва да попитате какво точно са правили стажантите, които са преминали през компанията преди вас, и по какъв начин може да допринесете за успеха на компанията, ако бъдете назначени.

„С този въпрос ще покажете, че гледате на стажа не само като на възможност да научите нещо ново и да усъвършенствате уменията си, но и като начин да помогнете на компанията“, казва тя. Това също така ще ви помогне да разберете дали компанията гледа на стажа като на начин за подбор на бъдещи служители, или просто търси някой, който да помогне с ежедневните задачи.

Как изглежда типичният работен ден в компанията?

Този въпрос ще ви помогне да разберете какви са очакванията на мениджърите към вашата позиция, като например в колко часа започва работния и кога са основните почивки. Така ще разберете от самото начало дали допълнителната работа след работното време е често срещано явление в офиса.

С кого ще работя?

В някои организации стажантите биват назначени в специални отдели или под опеката на конкретни служители, докато в други компании те биват групирани в екипи с други стажанти, казва Шмоке. При вторият вариант стажантите нямат голяма възможност да изградят добра връзка с ментор и да получат по-задълбочена представа за работния процес в компанията. От друга страна, групите от стажанти могат да работят заедно по-големи и трудоемки проекти.

Какво ще бъде взаимодействието ми с другите служители в компанията?

Стажантите трябва да се възползват пълноценно от работата в професионална среда, казва Адриане МакНали от Нюйоркският технологичен институт. Тя съветва да попитате: „Какви възможности ще имам да говоря и работя с хора извън моят отдел?“

Можете ли да ми кажете повече за …. на компанията?

Кандидатите за стаж трябва да задават въпроси, които демонстрират техните познания за компанията. Те трябва показват интерес към последните новини около компанията или пък да искат допълнителни детайли за информация, която са прочели на сайта на фирмата, казва МакНали.

„Кандидатите могат да покажат интерес и като зададат въпроси за начина, по който организацията допринася за развитието на нейната индустрия или за благоденствието на служителите й.“, добавя тя.

Колко често назначавате стажанти на пълен договор?

Никога не е твърде рано да разберете дали компанията гледа на стажантите като на потенциални бъдещи служители, казва Шмоке. Дори и отговорът на този въпрос да не бъде особено обнадеждаващ, опитът, който бихте натрупали от стаж със сигурност ще ви бъде от полза за следващото интервю за работа.

………………………

Катрин Конлън за Monster.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *