Партньор на Проватон
 Харизмата, това прекрасно качество

Харизмата, това прекрасно качество

Сподели в

Харизмата е нещо прекрасно. Тя е характерна за хората, които имат пленителен чар и внушително присъствие. Какво ви идва на ум, когато чуете думата харизма? Велики световни лидери, звезди от киното и музиката или легендарни атлети.

Ние си мислим, че тези известни лидери и личности са наследили тази магнетична привлекателност по рождение. Истината обаче е, че харизмата, както повечето човешки качества, може да бъде придобита и усъвършенстваната. Наскоро аз срещнах човек, който имаш способността веднага да привлече вниманието на всички хора около себе си. Тогава си зададоха въпроса „Какво има той, което го прави толкова пленителен?“. Отговорът е харизма.

Неговото име е Вин Пам. Той е главен креативен директор в Myodetox, група от клиники за за физиотерапия и рехабилитация в Торонто, Лос Анджелис и Ванкувър. Освен това Пам има повече от 600 хил. последователи в Instagram, където той публикува клипове на работата си със свои клиенти.

Наблюдавайки и разговаряйки с този човек аз открих 5 важни умения, които могат да направят всеки харизматичен. Ето ги и тях:

Присъствие

В основата на харизмата е присъствието. Когато за пръв път срещнах Пам, бях в група с 4 или 5 колеги, с които пиехме кафе. Той поздрави всеки един от нас с приветлива усмивка и веднага се вписа в разговора, който бяхме започнали. Преди да си тръгне той дойде при мен, стисна ръката ми и ми каза, че е щастлив, че се е запознал с мен.

Да имаш присъствие означава да бъдеш видим за всички, дори когато си в група. Ако сте на среща, опитайте да отделите поне малко време на всеки присъстващ, дори ако става въпрос само за кратък поглед и усмивка.

Зрителен контакт

Ако искате да бъдете харизматични, гледайте хората в очите.

„Зрителният контакт е по-интимна форма на комуникация отколкото думите. Изразяването на емоции чрез погледа е тайната към харизмата“, казва Пам.

Причината за това е, че човешката ретина има способността да изпраща на мозъка 10 милиона бита информация в секунда. Умът ни обаче може да обработва само 2000 бита в секунда. Иначе казано, очите ни поемат повече информация, отколкото може да възприемем чрез словесни инструменти. По тази причина езикът на тялото говори повече за хората, отколкото думите, които те казват.

Енергия

Вашата енергия е нещото, което кара останалите да искат да бъдат около вас, да работят с вас или да ви следват.

„Енергията е важна част от харизмата. Тя може да бъде заразна, така че трябва да внимавате с типа на енергия, която излъчвате, и с начина по който го правите“, казва Пам, като добавя, че разпространяването на негативна енергия няма да ви помогне с изграждането на харизма.

Освен това, той съветва да прекарвате повече време с хора, които ви одобряват, вдъхновяват и мотивират, хора, от които може да научите нещо. Пам казва, че му се е случвало да лети до град в друг континент, за да се срещне с негов любим футболен играч, който го е вдъхновил по някакъв начин.

Когато сте в офиса трябва да прецените как колегите ви реагират на вашето ниво на енергия. Ако те са безразлични към идеите, които представяте, увеличете заряда и повдигнете тяхното настроение.

Безкористност

Харизматичните лидери обичат хората. Те са безкористни и скромни, което може да звучи странно, предвид широкоразпространената идея, че известните личности са егоманиаци. Каква е обаче причината това качество да ни прави по привлекателни за другите? Много просто, всеки иска да се чувства ценен и уважаван.

Когато срещнах Пам в неговата клиника, той ми каза, че е чел някои от моите материали в Fast Company и че са му харесали. Мога да кажа само, че наистина бях поласкана от неговите думи. Разбира се, вие няма да имате възможността да с работата на всеки човек, с които се запознавате, но може да се постараете да проучите онези хора, с които имате предварително уредени срещи.

Отделете време, за да опознаете хората, с които работите – не само тези, с които намирате общи интереси, но и онези, които обикновено работят сами и са прекалено срамежливи, за да ви заговорят. Попитайте ги за техните семейства, хобита, постижения и провали. Хората ще бъдат привлечени към вас, ако проявявате интерес към тях.

Цел

На последно място, но не и по значение, е вашата целенасоченост. Хората, които преследват някаква цел, имат ясна визия за нещата, визия, която може да привлече и вдъхнови другите. Джон Ф. Кенеди имаше визия за страна, в която чувството на патриотизъм вдъхновява хората да бъдат добри със своите съседи. Пакистанската активистка Малала Юсафзаи стана най- младият Нобелов лауреат в историята, защитавайки правото за образование на жените, заради което тя бива простреляна в главата. Дори този куршум обаче не успява да я спре в нейната мисия. Това са харизматични лидери, които могат да ни вдъхновят и да ни накарат да вярваме.

Помислете за това дали мате цел или мечта, която може да привлече другите. Тези мечти могат да имат най-различни форми и мощаб. Пам създава клиниките Myodetox, защото иска да накара хората да ценят и уважават тялото си. В края на краищата, казва Пам, тялото ни е единственото нещо, което наистина притежаваме. Исках да образовам хората за нуждите на тялото и да им помогна да живеят по-добре.

……………………..

Джудит Хъмфри, автор на „Speaking as a Leader: How to Lead Every Time You Speak“, за FastCompany.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *