Партньор на Проватон
 5 признака, че връзката ви има нездравословна динамика

5 признака, че връзката ви има нездравословна динамика

Сподели в

Всяка връзка има своя определена динамика. Представете си я като дървена люлка, на която децата сядат в двата края и се люлеят, като се оттласкват от земята. Ето така нагледно може да се демонстрира как в една връзка винаги има колебания в динамиката между двамата партньори, как има възвишения и спадове. Това е нормално, но е добре тези колебания да са моментни и да не са твърде резки. Защото при нарушена динамика в полза на единия партньор и в ущърб на другия отношенията с времето се разрушават.

Силата на динамиката във връзката идва от способността да правим избори спрямо партньора си, да го слушаме, да му се доверяваме, да го уважаваме, да го ценим, също както и той нас.

Когато балансът в тази динамика е нарушен, не се чувстваме обичани, подкрепяни, харесвани, одобрявани, не усещаме възхищението на партньора си към нас. Появява се тъга, раздразнение, гняв, отблъскване, неглижиране, конфликтни ситуации.

Какви са признаците на нарушен баланс в динамиката на отношенията?

Единият от двамата взима всички решения

За да няма нарушения в здравословното себеусещане на всеки от партньорите във връзката е жизненоважно решенията да се взимат заедно, особено по-важните такива. Ако винаги само единият от вас преценява какво да се прави в дадена ситуация, това потиска и прави другия гневен и недооценен.

Чувствате се сами

Много хора се чувстват самотни, въпреки че са във връзка. При тези обстоятелства вероятно партньорът ви не ви обръща достатъчно внимание, не се интересува от чувствата ви, преживяванията ви през деня, интересите ви. Подобен тип неравностойна динамика във връзката кара единия партньор да изпитва самота.

Критикувани сте

Една от най-честите причини за развод е постоянното критикуване, което поражда гняв и силна потиснатост у единия партньор. Той започва да се чувства като боксова круша, върху която половинката му изкарва негативната си енергия. Ако се чувствате сякаш никога не можете да направите нещо правилно, защото ответната реакция е критика, тогава сте именно в такава позиция.

Вие сте тези, които повдигате важни въпроси

Дисбаланс се получава винаги, когато единият партньор изпитва нужда да повдига важни въпроси и теми, свързани с решаване на проблеми, докато другият се прави, че нищо не е станало. Когато единият партньор неглижира бремето, което решаването на проблеми във връзката носи, неминуемо това се отразява на другия. Създава се напрежение, което влошава отношенията.

Усещате натиск от страна на партньора си да задоволявате желанията му

Успешната щастлива връзка предполага компромиси от двете страни, равностойно уважение към желанията и интересите на другия. Когато „люлката“ е наклонена само в едната посока, развоят на събитията е ясен.

Прочети още на: https://www.az-jenata.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *