Партньор на Проватон
 Варненчета запечатаха в кадри „Двубой“ под звездното небе на Римски терми

Варненчета запечатаха в кадри „Двубой“ под звездното небе на Римски терми

Сподели в

Приключи първата част от съвместната работа на децата от кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс във Варна и екипът на спектакъла „Двубой“ при ДТ „Стоян Бъчваров“. В три последователни репетиции, които се проведоха на сцена „Филиал“ и една под звездното небе на Римски терми, децата запечатаха в кадри театралния процес.

максим„Идеята за възможността децата да снимат репетиции не е мое изобретение. Когато се върнах назад в студентските си години, си спомних, че най-хубавите снимки от първите ми спектакли бяха дело на младата фотографка Мария Ангелова. Преди 15 години тя изучаваше фотография в Академията и ме потърси, защото имаше курсова работа върху репетиционен процес. Когато присъстваше на репетициите ми, тя влагаше цялата си душа в кадрите. След тази курсова работа я поканих в Ловеч да направи същото за спектакъла ни върху Пати Дифуза – един експериментален роман на Алмодовар”, разказва ръководителката на школа „Братя Люмиер” Елица Матеева. „Всички за първи път се запознаха с процеса отвътре и актьорите на „Двубой”.

снимка стелиан ганчевЦелият екип ни посрещна с внимание и симпатия, за което съм им безкрайно благодарна. Всички заедно бяхме част от общата интимност и единение. Някои от малчуганите бяха с родителите си, които след репетициите ми споделиха, че са се радвали досущ като децата на тези срещи, защото никога не са присъствали в подобна обстановка”, допълва Матеева. След снимките предстои подбор на най-добрите кадри и подготовката на малък документален филм, включващ интересни ситуации, уловени от децата. До края на лятото малките кинематографисти ще присъстват на подобен процес при подготовката на още един спектакъл в театъра, а окончателните резултати се очакват да бъдат обществено достояние на празника на театралите под формата на открит урок, стана ясно още от думите на Матеева.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *