Партньор на Проватон
 Щастлив, развълнуван или доволен?

Щастлив, развълнуван или доволен?

Сподели в

Палитрата на хубавите емоции е голяма: положителни емоции, свързани с очакването на нещо хубаво; моментни емоции, които човек изпитва, когато постигне нещо значимо за него, благоприятни емоции, които произтичат от правенето на нещо забавно. В нея са и устойчиви емоции, които отразяват цялостното ви настроение и емоционално състояние. Към кой тип емоции обаче трябва да се стремите, когато става въпрос за времето, което прекарвате на работното място? Кое е по-добре – да бъдете щастливи, развълнувани или доволни?

Както казвам в моята книга „Bring Your Brain to Work“, най-ангажираните хора на работното място са тези, които гледат на работата си като на призвание. Те възприемат задачите, които изпълняват, като част от някаква важна мисия, нещо по-голямо от самите тях. Идеята за призванието създава у служителите желание да дават най-доброто то себе си и да си сътрудничат със своите колеги в името на общото благо.

Когато приемате работата си за ваше призвание, успехите на вашия екип и на компанията като цяло дават смисъл на това, което правите. В крайна сметка това води до чувство на удовлетворение от работата.

Оттук може да направим заключението, че в дългосрочен план емоцията, към която човек трябва да се стреми в работата, е удовлетворението, тъй като тя е признак за това, че сте постигнали нещо наистина значимо в живота си. Въпреки това, няма как да бъдете удовлетворени от работата си още от първия ден. Всъщност, може да ви отнеме години, преди да изпитате истинско чувство на гордост и задоволство от това, което сте постигнали.

Това означава, че за да се чувствате възнаградени за вашите усилия в работата трябва да разчитате и на други емоции. Вземете за пример, онези пеперуди в стомаха, които се появяват, когато сте развълнувани за някакво предстоящо събитие.

Има нещо страхотно в това да се събуждате сутрин със знанието, че имате възможността да направите нещо ценно и важно. Алтернативата, разбира се, е да ставате с негативни мисли – страх и досада от това, пред което ще се изправите в този ден. Още по-полото е, че може да свикнете с този ритъм и голяма част от живота ви да премине в дни на скука и отегчение.

За това е важно да намерите някакви аспекти на вашата работа, които да чакате с нетърпение, за да може всеки ден да бъдете мотивирани и да давате най-доброто от себе си. Важно е и да празнувате вашите наистина значими постижения. Когато завършите някакъв голям проект, не е достатъчно просто да го зачеркнете от списъка си със задачи и да продължите със следващото предизвикателство. Дайте си време, за да оцените това, което сте постигнали. Насладете се на момента. Ако не сте се справили с това сам, благодарете на хората, които са ви помогнали. Винаги ще имате още работа за вършене, така че забавете темпото и оценете това, което имате.

Вземете за пример научните публикации, които отнемат изключително дълго време за завършване. Може да минат години преди първоначалната идея да придобие окончателната си форма, да бъдат извършени нужните експерименти и да бъдат анализирани крайните резултати. След това може да минат няколко месеца, в рамките на които да бъде оформен доклад за постигнатите резултати, последван от още една година, в която той да премие през процес на ревю и евентуално публикация. Когато най-накрая дойде този деня, в който ще може да прочетете труда си в научен журнал, на вас вече може да ви е дошло до гуша от този проект. За това, аз се стараят да празнувам всяка малка победа по пътя към крайния успех. Аз отбелязвам всеки случай, когато, когато моя статия бива одобрена за публикация. Ако не съм единственият автор на публикацията, отделям нужното време ,за да благодаря на моите колеги и да ги поздравя за успеха. Няма нищо лошо в това да се гордеете с постигнатото от вас.

Ако искате да извлечете максимума от вашата работа, отделете внимание на онези аспекти от професионалното ви ежедневие, които наистина обичате. Ако обичате да прекарвате време в разговори с вашите колеги, то намерете начин да го правите по-често. Ако се интересувате от последните тенденции във вашия бизнес, вмъкнете повече срещи и семинари по темата във вашия график.

Макар че общата ви удовлетвореност от работата не зависи от специфичните задачи, които изпълнявате през деня, няма да ви навреди да се занимавате по-често с неща, които намирате за интересни и приятни.

Така че, отговорът на въпроса към кой тип емоции да се стремите, докато сте на работа, може да бъде само един – за да бъдете щастлив от работата си, тя трябва да ви носи пълната палитра от емоции, които сте способни да изпитате

………….

Арт Маркман, когнитивен психолог и автор на книгата „Умното мислене“, за FastCompany.com.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *