Партньор на Проватон
 120 варненски ученици ще станат “Кибермагьосници”

120 варненски ученици ще станат “Кибермагьосници”

Сподели в

120 варненски ученици от 17 училища в морската столица ще станат “Кибермагьосници“ през лятото. От 1 юли до 23 август малчуганите от пети и шести клас ще преминат през едноседмични занятия. Образователният проект се реализира от Дирекция “Образование и младежки дейности“ на Община Варна и Варненския свободен университет “Черноризец Храбър“. Той е в изпълнение на Програмата за стимулиране на дейности и изяви на учениците от училищата в общината и цели да развие техните умения в областта на информатиката, математиката, изкуствата и най-вече безопасното и сигурно използване на интернет-средата. Бъдещите кибермагьосници са посещавали клубове за занимания по интереси в областта на информатиката и информационните технологии през учебната година.

Изключително интересна е програмата на “Кибермагьосниците“, разработена от водещите преподаватели от катедра “Информатика“ на ВСУ “Черноризец Храбър“. Децата ще се научат да шифрират и дешифрират тайни съобщения, да анализират информация, скрита в снимки, в текстове и в звуци. Те сами ще изработят шифроващи устройства и машини. Ще поиграят с бинарни и шестнадесетични кодове, а с дигиталния микроскоп изследват цветове. Още в края на обучението те ще могат да създават неразбиваеми пароли и да предават шифровани съобщения дори без дигитални устройства.

Един от най-интересните дни да бъде посветен на видовете отпечатъци и информацията, която крият. Бъдещите киберексперти ще научат и как да разчитат емоциите на човешкото лице. Ще поговорят за положителните емоции и за заплахите. Ще обсъдят какво са лични данни и как да ги защитават. Два пъти месечно през следващите осем седмици родителите ще могат да се запознаят с достиженията на кибемагьосниците.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *