Партньор на Проватон
 Шопинг център, офиси и апартаменти заменят бившия хотел “Империал” в сърцето на Варна

Шопинг център, офиси и апартаменти заменят бившия хотел “Империал” в сърцето на Варна

Сподели в

Активна работа по възстановяването и надграждането на култова сграда, паметник на културата, кипи на площад “Независимост” във Варна, видя репортер на Varna24.bg.

Работници вече разчистват вътрешността на някогашният гранд хотел “Империал”, който по адрес се води на ул. “Шопен” до шадраваните в сърцето на морската столица.

Шопинг център, офиси и апартаменти ще приюти след реставрацията си сградата, известна сред варненци като “Къщата с гълъбите”.

Според информационната табела работата върху постройката, започнала през май, трябва да приключи за 6 месеца.

Сградата е проект на инж. Йосиф Х. Стоянов от 1932 г. В годините хотелът става Военно окръжие и дълго време остава такова.

Някога гранд хотел “Империал” е бил разположен най-близо до варненската Община. Понастоящем старата общинска сграда не съществува, съборена е през 50-те години на миналия век във връзка с разширяването на площад “Независимост” и изграждането на фонтаните.

С течаща топла вода, бани във всяка стая и централно парно отопление, захранвано от мощен котел в приземния етаж, “Империал” съперничел на всеки друг луксозен гранд хотел във Варна.

Руините на хотела дълги години бяха използвани не само от гълъбите, но и от наркомани и бездомници.

По информация на главният архитект на Община Варна Виктор Бузев за медията ни, фасадата на сградата ще бъде реставрирана, а самият обект ще бъде отдаден за луксозни магазини, офиси и апартаменти, но проектът има всички нужни документи и съгласувания от Министерството на културата.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *