Партньор на Проватон
 Стоян Пасев: Ще осигурим водно спасяване на част от плажовете без стопанин

Стоян Пасев: Ще осигурим водно спасяване на част от плажовете без стопанин

Сподели в

“24 плажа във Варненско останаха без стопанин. На 16 от тях ще бъде подсигурено водно спасяване със средства, останали от приходите от концесии’. Това заяви за Дарик областният управител Стоян Пасев.

 

Трудно достъпни плажове като тези на Паша дере и Кара дере отново остават без концесионери, наематели и дори спасители. Липсата на инфраструктура пречи на обезпечаването с водно спасяване и медицинско обслужване.

 

Такова няма да има и на единия плаж до нос Галата, тъй като до пясъчната ивица се стига само по стълби, посочи областният управител. Той съобщи още, че тази година на част от плажовете в комплекс „Камчия” и село Шкорпиловци ще има наематели, каквито миналото лято нямаше.

 

На морски плаж Камчия-север строителство няма. Нарушената цялост на дюна там се дължи на дрифт с офроуд автомобил или АТВ, установила е проверка. „Няма да допуснем, както аз, така и черноморските общини, да има неразрешено строителство върху пясък”, категоричен бе Пасев.

 

Язовирът край село Тутраканци е вече заличен като водно съоръжение. Състоянието на останалите водоеми във Варненско е добро и няма тревожни сигнали след интензивните валежи през юни.

 

Продължава да е активно най-голямото свлачище в региона – между курорта Златни пясъци и с. Кранево, което попада на територията на две области. Чака се отварянето на Програмата за трансгранично сътрудничество, за да могат областите Варна и Добрич да кандидатстват съвместно за средства за брегоукрепване. Това е единствената програма, която е широкоспектърна и позволява подобен тип дейност, поясни Пасев.

 

Финансиране по европейска програма ще се търси и за укрепване на част от варненския бряг, като проектът е вече готов. Проектираното укрепване е по успешния модел, вече приложен по Алея Първа.

 

„Тя е от изключително значение, тъй като плажовете там са посещавани и сме пред хипотезата отново да се свлече, въпреки че сме направили обезопасяване през изминалите години. Половината от участък от алеята обаче е в окаяно състояние”, изтъкна областният управител.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *