Партньор на Проватон
 Питайте на четири очи, хвалете публично

Питайте на четири очи, хвалете публично

Сподели в

Не знам откъде идва, но идеята, че молбата за помощ е знак за слабост, е изключително често срещана сред много хора. В работата ми като професионален коуч съм наблюдавала този феномен сред множество мениджъри, екипи и компании – умни хора се нуждаят от помощ, но отказват да я потърсят, защото се страхуват да не изглеждат слаби в резултат на което те не са толкова продуктивни и ефективни, колкото биха били, ако бяха получили нужната подкрепа.

Ако се колебаете да поискате помощ, независимо дали това се дължи на вашата гордост, на страх от създаване на погрешно впечатление или нежелание да привлечете внимание върху себе си, то е дошло време да преодолеете този комплекс. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат в такъв момент:

1. Демонстирайте, че вече сте опитали да се справите с проблема

Когато срещнете някакво препятствие, опитайте да го преодолеете сами, преди да потърсите помощ. Хората са по-склонни да помогнат на онези, които са опитали първо сами да си помогнат. Обяснете какво сте опитали и какво не е ви се е получило, преди да поискате съвет и подкрепа от някой.

2. Търсете сътрудничество

След вече сте готови да потърсите помощ, представете молбата си като предложение за сътрудничество – равноправно партньорство между вас и вашия колега или приятел. Целта не е да прехвърлите цялата отговорност върху някой друг, а да потърсите решение като екип. Важно е партньорът ви да знае, че сте готови да изпълните да изпълните вашата част от работата.

3. Бъдете конкретни

Уверете се, че човекът, от който търсите помощ, е наясно с това как може да ви бъде от най-голяма полза. Кажете му каква от каква точно помощ имате нужда и защо, за да си гарантирате, че ще получите подкрепата, от която в действителност се нуждаете.

4. Бъдете ангажирани

Важно е да бъдете ангажирани с човека, който ви помага. Учете се от него, наблюдавайте го и слушайте внимателно това, което има да каже. Задавайте въпроси и си водете бележки. Ако следите внимателно начина, по който вашият колега се справя с проблема, то най-вероятно в бъдеще ще може да се справите с него без чужда помощ. Още повече, вие ще можете да влезете в неговата роля и да помогнете на човек, който изпитва затруднения със същото предизвикателство.

5. Повечето хора обичат да помагат – не се страхувайте да ги питате за помощ

Ако се страхувате да потърсите помощ от някой, защото мислите, че той веднага ще ви отреже, помнете, че повечето хора обичат да помагат на другите(стига това да не им носи някакви сериозни негативи). Вашата задача е да им покажете, че цените техните усилия и че те са имали реален ефект.

6. Питайте на четири очи, хвалете публично

Най-добрият начин да поискате помощ е като го направите лично и насаме.  Изберете един или двама души, които смятате, че са най-подходящи за задачата, с която имате проблеми, и ги помолете лично за помощ. След като преодолеете заедно предизвикателството, похвалете вашите колеги публично за помощта, която са ви оказали.

7. Помагайте, за да ви помагат

Когато дойде моментът, да потърсите помощ, ще имате значително по-голям шанс да получите търсената подкрепа, ако сте си изградили репутацията на човек, който е готов да помага на другите. Когато дойде редът ви да помолите за помощ, ще знаете колко приятно е да се дава такава, а когато отново ви се наложи да помагате на някои друг, ще знаете какво облекчени изпитва този човек, когато получи вашата подкрепа.

………………………

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *