Партньор на Проватон
 Иван Портних: 495 души ще бъдат включени в проект за патронажна грижа

Иван Портних: 495 души ще бъдат включени в проект за патронажна грижа

Сподели в

495 души ще обхване проектът “Патронажна грижа за възрастни лица и хора с увреждания“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, с което Варна се нарежда на първо място в страната по брой потенциални потребители. Получихме висока оценка от  Министерството на труда и социалната политика по време на форума на НАСО, както за този проект, така и за цялостната социална политика на Община Варна, заяви на пресконференция днес кметът Иван Портних. Той благодари на екипа, разработил проекта, на Таня Василева, директор на дирекция “Социални дейности”, на Луиза Каспарян, началник-отдел в дирекцията. На събитието присъства зам.-кметът Коста Базитов, председателят на комисията по социални дейности и жилищна политика към ОбС д-р Лидия Маринова, представели на социални структури и неправителствени организации.

Основната цел на патронажната грижа е подобряване на качеството на живот и превенция на социалната изолация на възрастните хора над 65 години. Това ще стане чрез прилагане на адекватни мерки за подкрепа в домашна среда, предоставяне на почасови социално-здравни услуги, комплексни грижи в дома, психологическа подкрепа и консултиране. По проекта предстои да се избере външен доставчик на услугата и да се закупят два автомобила. Целевата група, която може да се възползва са: лица на възраст над 65 години; лица с валидно експертно решение на ТЕЛК; с хронични заболявания, нуждаещи се от продължително наблюдение и здравни грижи; лица след оперативна интервенция и след хоспитализация, обясни ръководителят на проекта Янислава Шопова. Стойността на проекта е 1 110 795,20 лв., а срокът за изпълнение на планираните дейности – 24 месеца.

„Последните месеци подписахме договорите за още два важни социални проекта – за изграждане на Център за грижа за лица с различни форми на деменция и на  Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с увреждания, включително множествени. Община Варна реализира 59 социални услуги с държавно и местно финансиране. Предоставихме и още два нови микробуса за осигуряване на мобилност на хората с увреждания, броят им става общо осем, а от тях се възползват около 1000 души дневно”, каза още кметът Иван Портних.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *