Партньор на Проватон
 Историческият парк край Варна отвори врати

Историческият парк край Варна отвори врати

Сподели в

Най-големият и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк край Варна посрещна днес първите си посетители с мащабно откриване. Разположен в завършения си вид на над 700 декара площ на 33 км от Варна – край село Неофит Рилски, Исторически парк ще представи на всеки посетител интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на  човешката цивилизация.

С грандиозна културно-развлекателна двудневна програма, включваща народни танци, музикални изпълнения, занаяти, ритуали, обичаи, бойни демонстрации, игри и надсвирвания ще бъде открит Историческият парк. Празникът ще отбележи и още едно значимо за българската история и дух събитие – първият Национален ден на българския фолклор – 22 юни.

Пищен вечерен концерт на „Булгара-симфони”- група Булгара и Симфоничен оркестър към Варненската опера; атрактивно кукерско представяне, шоу от преобразени в средновековни доспехи виртуози на огъня „Палячи”, атрактивни авторски спектакли в изпълнение на Ансамбъл „Чинари” – „Траки” и „Прабългари” са само малка част от събитията по откриването на културно-историческия атракцион, очакван с нетърпение от хиляди българи у нас и живеещи в чужбина. Утре, 23 юни ще се проведе средновековен фестивал, който ще ни пренесе в епохата на величието на България.

В началото на юни инициаторът на парка Ивелин Михайлов поведе официална делегация от представители на фондация „Въздигане” в град Челе ди Булгерия, Италия. Там за четвърта поредна година бе отбелязано поставянето на паметника на Кубратовия син Алцек. Паметникът е поставен в центъра на град Челе ди Булгерия, на едноименния площад Алцек.

Събитието беше отбелязано с няколкодневен фестивал, целящ да покаже интересни запазени обичаи, традиции, фолклор, дрехи, възстановки, както от местните жители, така и от българите. Тези събития се стремят да поддържат активна паметта на народите, населяващи земи, заселени от нашите предци. Тържествата, освен от местните жители, бяха посетени и от български училища в Италия, които подкрепят запазването на българското самосъзнание зад граница.

По време на тържествата Ивелин Михайлов бе обявен за носител на почетната награда Алцек, която ще бъде връчена в края на месец юни в Италия. Паметникът на Алцек е първият паметник, поставен на български владетел на чужда територия, където някога са се заселили великите българи. Град Челе ди Булгерия се намира в подножието на планина Булгерия, а част от местното население учи български език и дори пее нашия химн.

На 27 юли 2019 г. ще бъде поставен и друг паметник на български владетел на чужда територия. Това ще бъде паметника на Кубратовия син Котраг в град Тетюши, Татарстан. Фондация „Въздигане” и кметството на град Тетюши, Татарстан си партнират за поставянето на паметник на Котраг, вторият син на царя на царете Кубрат и основател на Волжка България (днешен Татарстан).

Паметникът ще бъде поставен на връх над река Волга с директен изглед към град Болгар, някогашната столица на Волжка България. На брега на Волга акостират повече от 100 кораба на сезон, а всички туристи слизат да разгледат града като започват първо от върха. Изследванията сочат, че някога е имало селище, а местните определят мястото като енергийна точка за града си.

Пълната програма за откриването на Исторически парк Варна, чийто старт започна в 11 часа, ще намерите тук.

Входът за събитето е свободен.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *