Партньор на Проватон
 Ако сте несигурни, вероятно саботирате любовния си живот

Ако сте несигурни, вероятно саботирате любовния си живот

Сподели в

Възможно ли е трудностите, които изпитвате в поддържането на връзките си да се коренят в собственото ви поведение? Напълно. Любовта, интимността, стилът ни на отдаване в една връзка зависи от това дали сме уверени в себе си или се съмняваме в стойността си като личности. Човек трудно осъзнава това.

В психологията съществува теория, която разделя условно хората на два типа – държащи се като зависими от партньорите си и такива, които проявяват повече индивидуализъм и самоувереност.

Според психолозите, всичко се корени в детството и условията, в които сме отгледани. Ако като възрастни сте уверени в качествата си, имате самочувствие на стойностна личност, вероятността връзките, които изграждате, да са стабилни и хармонични, е голяма.

От друга страна, децата, израснали в условия на несигурност в семейството, на проблематична среда, на нездравословно съревнование с братя и сестри, при липса на достатъчно любов, грижа и дори в условия на насилие, рискът от това да развият стил на несамостоятелност и зависимост от партньорите си като възрастни, е голям.

Кои са трите основни типа зависимо привързване?

1. Отбягващият.

Хората, които се държат по-скоро отбягващо спрямо партньорите във връзките си, имат проблеми с емоционалната интимност. Те поставят психологическа бариера между себе си и половинките си, като не ги допускат напълно в емоционалния си свят. По този начин подсъзнателно искат да се предпазят от нараняване.

2. Тревожният.

Хората с тревожен стил на привързване са в непрекъснато безпокойство за бъдещето на връзката си. Те имат екстремно големи нужди да бъдат постоянно уверявани в любовта на партньора си, за да се почувстват значими и обичани.

3. Неорганизираният.

Неорганизираният стил на поведение във връзката е нещо като комбинация между предходните два типа. Тези хора едновременно се страхуват от същинско обвързване на емоционално и физическо ниво, и същевременно отчаяно се нуждаят от партньор, който да им доказва любовта си.

Как саботирате връзките си, ако проявявате зависим стил на обвързване?

Поставяте бариери между себе си и партньора си;
Склонни сте на всяка цена да търпите всевъзможни нередности във връзката, само и само тя да продължи;
Изпитвате трудности да сте сами;
Постоянно търсите доказателства за любовта и отдадеността на партньора си;
Държите се контролиращо;
Винаги очаквате да се случи най-лошото и го изтъквате пред партньора си;
Мечтаете за близост, а постоянно отблъсквате партньора си и се пазите от следващи крачки.

Прочети още на: https://www.az-jenata.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *