Партньор на Проватон
 Прокуратурата: Жалбата за референдума за Морската би следвало да не се уважи

Прокуратурата: Жалбата за референдума за Морската би следвало да не се уважи

Сподели в

Жалбата на Инициативния комитет за провеждане на референдум за бъдещето на Морската градина във Варна срещу решението на Общинския съвет, с което се отхвърля искането, е неоснователна. Това становище изразява прокурорът Силвиян Иванов от варненската Окръжна прокуратура по делото, образувано по жалбата в Административния съд.

По същество оспореното решение на местния парламент е законосъобразно, смята прокурорът. Той посочва, че приложената от Инициативния комитет подписка  (с 33 000 подписа по данни на комитета) не съдържа установения от закона минимален брой подписи на граждани с избирателни права, които имат установен адрес на територията на Община Варна. Това се установявало от приложените по делото два протокола, изготвени от ГД „ГРАО“ към МРРБ, които се ползват с доказателствена сила.

Освен това формулираните въпроси в референдума не попадат в обхвата на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Територията на формулираните от ИК въпроси попада в обхвата на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), който определя устройственото планиране на Черноморското крайбрежие и крайбрежната плажна ивица. Планирането на територии в обхвата на ЗУЧК не е от компетентността на местните власти, обяснява прокурор Иванов. Изменения на влезли в сила устройствени планове са допустими само в хипотезите, изброени изчерпателно в чл. 134 от Закона за устройство на територията. Заключението на прокурора е, че жалбата следва да бъде оставена без уважение.

Срокът за даване на становища по образуваното дело изтича утре, 14 юни 2019 г., припомня Юлиан Чолакова от организацията СОПА, според когото прокурорското заключение е очаквано.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *