Община Варна получи награда за активна социална политика

Община Варна получи награда за активна социална политика

Община Варна получи награда за активни социално отговорни политики и цялостен принос за социалното развитие на България от Националния алианс за социална отговорност (НАСО), по време на международен форум в курорта „Златни пясъци“. Призът бе връчен от Георги Георгиев, председател на НАСО, на кмета Иван Портних. Тази година организацията отбелязва и 10 години от създаването си.

„Чест е за Община Варна да бъде партньор на алианса, с който отговорно и активно работим за създаване на още по-ефективна социална политика на местно ниво – за повече социални услуги, за развитие на социалната икономика и социалното предприемачество. В момента Община Варна рeализира 59 социални услуги с общинско и държавно финансиране. Преди седмица доставихме още 2 нови специализирани микробуса за хора с увреждания. С тях стават общо 8, които се ползват безплатно от потребителите“, заяви кметът.

Той припомни, че за последните 6 месеца Община Варна е подписала договори за 3 нови социални проекта по ОП „Региони в растеж“ и „Развитие на човешките услуги“ – за изграждане на Център за лица с деменции, на Център за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания, както и Патронаж за възрастни хора и лица с увреждания, който ще обхване 495 души.

„Това не е отчет и статистика, а стратегия, лично отношение и грижа за хората със специфични потребности. Вярвам, че  Варна е пример в тази сфера и опитът ни може бъде ползван в национален мащаб“, каза Иван Портних. Той благодаря за доброто сътрудничество с НАСО, както и на всички социални партньори и неправителствени организации.

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Nothing Found. Ready to publish your first sponsor? Get started here.