Музеят на водоснабдяването във ВиК – Варна ще работи постоянно

Музеят на водоснабдяването във ВиК – Варна ще работи постоянно

Интерактивният Музей на водоснабдяването и канализацията, който днес официално бе открит в административната сграда на ВиК – Варна, ще бъде отворен за посетители постоянно, заяви днес управителят на дружеството Валентин Вълканов.   

Експозицията включва експонати от цялата 113-годишна история на водоснабдителното предприятие, ВиК инсталации и 3D визуализация и информационни табла, представящи целият път на водата – от източниците до потребителите и обратно към инсталациите за пречистване и връщането й в природата.

музей вик 2

Създаването на музея е резултат на успешно реализирания проект „Подпомагане на ефективността, управлението и институционалния капацитет в отрасъл ВиК“, финансиран по ОП „Околна среда 2014-2020“. „Целта на Министерството на регионалното развитие, чрез което става осигуряването на средствата, е да бъдат създадени такива експозиции към всички областни водоснабдителни дружества“, каза Стефка Захарян, началник на отдел „Дирекция ВиК“ и ръководител на проекта. Идеята е тези музеи да покажат на потребителите и най-вече на младите хора, че това е един високотехнологичен и важен отрасъл, в който те могат да намерят сериозна и перспективна реализация“, добави тя.

„Откриването на този музей ще има ефект в две направления“, каза зам.-кметът на Варна Христо Иванов. „Първото е – запознаване на хората с технологичния цикъл на водоснабдяването и отвеждането на отпадните води, за да стане ясно, че това не е елементарен процес, а сложна и отговорна дейност. Второ – този музей ще допълни богатата листа от музейни експозиции във Варна, които биха били атрактивни за туристите и гостите на града“, обясни Иванов.

Музеят ще бъде допълван и обогатяван, обеща управителят на „ВиК – Варна“ Валентин Вълканов.

музей вик

Leave a Reply
Your email address will not be published. *