Варна ще има най-красивия зоопарк след ремонта, подписаха договор за обновяването му

Варна ще има най-красивия зоопарк след ремонта, подписаха договор за обновяването му
Община Варна ще обнови зоопарка по проект на стойност 1,2 млн. лв., осигурени чрез заем от Регионалния фонд за градско развитие” (РФГР) – един от двата фонда по финансовия инструмент JESSICA АД. Днес договорът бе подписан от кмета на Варна Иван Портних и Мартин Заимов, ръководител на фонда, предаде репортер на Varna24.bg.

“Радвам се, че сме на финалната права на този толкова важен за Варна проект, касаещ място, любимо на малчуганите и техните родители. Зоологическата градина е една от емблемите на града, тя се намира в историческото ядро на Морската градина. Благодаря на фонда, имаме вече една добра съвместна история с реализирани проекти като Юнашкия салон, който тънеше в разруха,а сега е център на събитията на спортната общност и не само. Надявам се, че в най-кратки срокове ще започнем изпълнение на ремонта в зоопарка, така че той да съответства на всички съвременни изисквания. Гледаме напред към нови предизвикателства, обсъждаме и други проекти относно обновяването на спортната база в целия град. Предстои със средства от фонда изграждането на голям паркинг до Спортна зала и ще се реши проблемът с паркирането там”, каза кметът Иван Портних.

“Варна е първият град, в който се финансира ремонт на зоокът. В България има учудващо много зоологически градини, но повечето са в лошо състояние. Трябва да има по-доба грижа за животните. Съвременния свят изисква едно човешко отношение към животните. Това предопределя човешкото отношение към хората. Има тенденция да опредметяваме хората, а това не е хубаво. Във Варна имате един феноменален човек, в лицето на директора на зоокъта Иванка Стоянова, трябва да благодарим и на нея. Нашето очакване е, че това е пръв проект от този тип, който отваря възможности да опазваме природата в България”, сподели днес Мартин Заимов.

Реконструкцията и модернизацията на Зоопарк Варна“, включва проектиране, реконструкция и ремонт на сектор “Хищници“ и “Маймуни“, обновяване входната зона на Зоопарка, изграждане на павилион за продажба на сувенири, изграждане на нова зона за отдих с детска площадка.

Стойност на целия инвестиционния проект 1 200 000 лв. с ДДС. Целта на проекта е да подобри състоянието на цялата зона на зоопарка и по този начин да го направи по-привлекателен за посетителите и отговарящ на съответните стандарти за отглеждане на животни. Ще се създаде един съвременен парк, съчетаващ в себе си различни зони за образование, отдих, научно-изследователска дейност и атракции. Проектът включва: реконструкцията и ремонта на сектор маймуни и сектор хищници – местообитания на тигри, вълци, лъвове предвижда се обновяване на входната зона на зоопарка; ще бъде реконструирана съществуващата каса, ще бъдат изградени павилион за продажба на напитки с открита зона, павилион за продажба за сувенири и храна за животните.

Основната дейност на фонда на фондовете е структурирането и управлението на финансови инструменти, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове, през програмния период 2014 – 2020 година. Финансовите инструменти са алтернативен на безвъзмездната помощ начин за финансиране, който придобива все по-важна роля в бюджета на Европейския съюз. Финансовите инструменти целят по-ефективно използване на публичен ресурс и осигуряват финансова подкрепа за осъществяване на икономически жизнеспособни проекти (налице е възвръщаемост).

Община Варна е една от първите общини в Северна България, която получи одобрение за използване на този финансов инструмент, тъй като финансираните проекти генерират приходи, които ще се използват като източник за погасяване на кредита (налице е възвръщаемост на инвестицията).

Повече вижте в прикаченото видео!

 

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Nothing Found. Ready to publish your first sponsor? Get started here.