Партньор на Проватон
 Варна подпомага хората с уреждания с технологии за изкуствен интелект

Варна подпомага хората с уреждания с технологии за изкуствен интелект

Сподели в

Устройство за изкуствено зрение ORCAM и система за безопасност на пътя MOBILEYE ще бъдат представени във Варна в рамките на 18-тия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Събитието се организира от Българския Червен кръст и Община Варна и ще се проведе утре, 14 юни от 14 часа в Морското казино.

Устройството за изкуствено зрение, предназначено за незрящи или хора с частично зрение, е регистрирано медицинско изделие, представляващо лека смарт камера, която мигновено разчита на глас текст от всякакви повърхности, разпознава лица, продукти и банкноти в реално време. Всичко това се постига с едно миниатюрно устройство с размера на показалеца.

mobil

 

Mobileye е една от първите и водещи световни компании в разработката на системи за избягване на сблъсък и автономно шофиране, базирани на изкуствено зрение. Технологията за избягване на сблъсък е идентична с вгражданата от автопроизводителите, може да бъде инсталирана във всяко превозно средство като допълнително устройство.

Община Варна ще бъде първата община в България, която ще въведе тези технологии в подкрепа на хората с увреждания, с подкрепата на Европейската комисия. Събитието е насочено към интеграцията на хората с увреждания в цифровото общество.

С над 50-годишната си история фестивалът се е утвърдил като престижен форум за качествени филми, силно обществено присъствие, впечатляващо място на провеждане и специални гости. Целта на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми е да популяризира идеите на хуманизма до най-широк кръг от хора.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *