
17 храни, които специалистите по хранене не консумират
Газирани напитки, инстантни супи, трапезна сол… Това са само част от храните, които специалистите по хранене (нутриционисти) избягват да консумират. Какво още няма да видите в тяхната кутия за хранене или на тяхната маса:
Изкуствени подсладители – някои от тях увеличават риска от покачване на теглото, което повишава риска за сърдечни проблеми и диабет.
Пуканки за микровълнова фурна – твърде много хидрогенирани мазнини и изкуствени химикали.
Колбаси – съдържат съставки, които увеличават възпалението в тялото, които са предпоставка за развитието на рак.
Маргарин – съдържа преработени растителни масла.
Бутикови плодови сокове, смутита – някои от тях могат да съдържат повече калории.
Хотдог – високо съдържание на захари, мазнини, натрий и ниско съдържание на протеини.
Инстантни спагети – твърде много натрий и никаква хранителна стойност.
Подсладени плодови кисели млека – изглеждат примамливо на рекламата, но около 50% от калориите от тяхната консумация, получаваме от добавените захари.
Понички – обикновено са направени от рафинирано бяло брашно. В допълнение с нездравословните мазнини и захарта, предизвикват покачване на кръвната захари инсулина.
Бургери от бързо хранене – направени от съставки с ниско качество и почти никаква хранителна стойност.
Претцели, гевреци – направени основно от прости рафинирани въглехидрати, като захар, рафинирано брашно.
Оризовки – направени от въглехидрати, които повишават нивата на кръвната захар.
Плодове от консерви – повечето съдържат твърде много добавена захар.
Зърнени закуски от картонени кутии – лесна и бърза закуска, която има много високо съдържание на въглехидрати и почти никакви полезни протеини, фибри и мазнини. Повечето такива закуски имат добавени захари.
Снаксове, крекери с вкус на бекон, сирена и т. н. – съдържат нездравословни мазнини, изкуствени овкусители, оцветители.
Барчета с ядки, мюсли и т. н., протеинови блокчета – не са заместител на пълноценната закуска, а и по-добре да си набавите протеин от животински източник. Не забравяйте, че повечето такива енергийни барове съдържат и много захар.
Обикновено фъстъчено масло – избирайте биопродукти, тъй като останалите масла са с добавени захар, сол, хидрогенирани мазнини.