Партньор на Проватон
 Гл. експерт Донка Николова: Историята на Варна се гради от всички хора по малко

Гл. експерт Донка Николова: Историята на Варна се гради от всички хора по малко

Сподели в

Историята е една необятна наука, без която нямаше да знаем кои сме, откъде сме дошли, какво е имало преди нас и какви са били нашите прадеди. Тя е богатство, което трябва да ценим и пазим, за да го предадем на следващите поколения. Повече от 18 години Донка Николова работи като главен експерт в Държавния архив във Варна – мястото, което съхранява над 4 километра ценни документи за историята на града, за различните сгради и личните фондове на известните личности.

Според Донка, “историята на Варна се гради от историите на всички хора по малко като пъзел”. За нея професията на архивиста е изключително интересна и носи истинско удовлетворение.

“Това, да имаш възможност да се докоснеш до документите, до снимките, до живата история на града, е много красиво и много полезно. Може би ние сме първите хора, които виждат, отварят и разчитат документите, които постъпват при нас, а това носи още по-голямо удоволствие”.

Ролята на експертите в Държавния архив е да преценят дали даден документ представлява някаква историческа ценност. Те могат да бъдат разделени на учрежденски или на лични фондове.

“Почти всеки един документ е ценен, когато става въпрос за някоя личност. Например за един артист е интересно не само ролите, които е играл, но и какъв е бил животът му като обикновен човек”, обясни гл. експерт Николова.

По думите й, все повече хора, включително и младежите, се интересуват от историята на Варна.

“Преди 18 години интересът на хората беше насочен към документи за земи, имоти и собственост, докато последните години все повече хора искат да правят проучване на рода, на селището от където са или на учреждението, в което са работили”, сподели експертът.

За да се направи едно родово проучване, се изисква доста време. Освен това, човек трябва да разполага с много информация за семейството си.

“Колкото повече неща се знаят за един род като имена, къде са родени, къде са работили и учили, толкова повече информация човек може да получи от нас, тъй като документите се съхраняват под формата на учрежденски фондове и ако човек знае, че примерно дядо му е учил в училище “Цар Симеон”, ние ще му извадим документи за училището, където там може да намери някаква следа за дядо си и така за всяко едно нещо. Всичко е като един пъзел, който трябва да сглоби историята. Естествено, има и семейства, чиито фондове съхраняваме, но обикновено те са допринесли нещо за историята на града”, посочи архивистът.

В Държавния архив във Варна има над 180 лични фонда на известни варненци, сред които Лиляна Батулева, Венета Славчева, Мирчо Мирчев, Камен Горанов, Георги Георгиев – Капитанът и др.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *