Партньор на Проватон
 В МБАЛ “Света Анна – Варна” започнаха безплатните прегледи за повишен риск от сънна апнея

В МБАЛ “Света Анна – Варна” започнаха безплатните прегледи за повишен риск от сънна апнея

Сподели в

Стартира третото издание на съвместната програма на Община Варна и МБАЛ “Света Анна – Варна” за безплатни прегледи за повишен риск от сънна апнея

Скрининговата програма, обезпечена от общинския бюджет, реализират сертифицирани специалисти от отделението по УНГ в МБАЛ “Света Анна – Варна”.

“Използвайки акустична ринометрия, акустична фарингометрия и посредством физикални прегледи, тест на Епуорт и други параметри, ние селектираме хора със симптоми на хъркане, които са с повишен риск от ОСА. В рамките на около половин час установяваме, ако е налице, повишен риск от ОСА, диагностицираме и обективизираме наличните анатомични нива на обструкция, които са причина за състоянието, и които подлежат на корекция чрез последващи интервенции за отстраняване на анатомичната причина за ОСА, обяснява началникът на отделението по УНГ в МБАЛ “Света Анна – Варна” д-р Гален Шиваров.

Той напомня на хората, които подценяват хъркането, че състоянието в никакъв случай не е безобидно, тъй като крие рискове от сериозни последици.

“Спирането на дишането за цели минути наведнъж, докато човекът спи, води до сериозен недостиг на кислород, което не е безопасно”, предупреждава специалистът. Практиката е еднозначна: Апноикът се събужда стреснат и задъхан многократно през нощта, без да има спомен за това сутринта. Освен нарушенията на съня, тези хора страдат от крайна сънливост през деня, лесно се уморяват, а, когато трябва да концентрират вниманието си, се изтощават бързо и им се доспива. Страдащите от сънна апнея са под завишен риск от инсулт, инфаркт, ритъмни нарушения на сърцето, предупреждават специалистите на МБАЛ “Света Анна – Варна”.

Отделението по УНГ във варненския “Пирогов” е с най-високото, трето, ниво на компетентност. Функционалният кабинет, в който се извършва скрининговата програма, е с оборудване без аналог в страната.

Изследването за повишен риск от ОСА не се поема от здравната каса, но жителите на община Варна могат да го получат за сметка на общината, ако се запишат навреме в скрининговата програма.

Записването става на телефон: 052/821375.

През първите две издания на програмата – през 2016 и 2917 г, през функционалния кабинет в отделението по УНГ в МБАЛ “Света Анна – Варна” преминаха 700 варненци. Към 558 от тях специалистите са издали препоръки за последващи оперативни интервенции, които се поемат от здравната каса.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *