Партньор на Проватон
 Фестивал събира улични артисти от няколко страни в центъра на Варна

Фестивал събира улични артисти от няколко страни в центъра на Варна

Сподели в

Артисти от България, Южна Африка и Великобритания си дават среща на фестивала на уличното изкуство Talyana Street Art Fest във Варна.

 

В продължение на два дни – 8 и 9 юни, районът около т.нар. Дупка на бул. “Княз Борис I” ще събере на едно място няколко десетки улични артисти, музиканти, приложници, певци и хора, изкушени от дейностите на открито. За варненци и гостите на града ще има още кино, театър, боди арт, вкусна храна, работилници и демонстрация на хитри джаджи, съобщават организаторите.

 

Мястото на фестивала не е избрано случайно. Макар и знакова за Варна, тази част от града събира в себе си повече от две хилядолетия история. Именно тук – на централната пешеходна улица на Варна, могат да се видят образци на античното изкуство, архитектурата от края на XIX и XX век и последните тенденции в строителния дизайн.

 

Районът също така е и входно-изходната точка на артистичният кв. “Таляна”, обособен през 2017 г., когато Варна беше европейска младежка столица, който целеше да възроди най-старата част на Варна и да я превърне в център на изкуствата.

 

Вече няколко дни край оградата на Дупката могат да се видят как изпод ръцете на графити майстори от близо и далеч се появяват впечатляващи визии, които целят да покажат колко силно технологиите са се превърнали в неизменна част от живота ни. Разбира се, и да скрият поне за кратко ламарините и рекламните винили, заградили тази ключова част от Варна.

 

Фестивалът на уличното изкуство Talyana Street Art Fest е част от програмата на Пловдив 2019, европейската столица на културата.

 

Фестивалът Talyana Street Art Fest ще е отворен и двата дни на уикенда от 10.00 до 22.00 ч. След приключването му всички творби на уличното изкуство ще станат част от пътуваща изложба.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *