Партньор на Проватон
 Стоян Пасев: Наесен става ясно дали Варна е предпочетена от мощен инвеститор

Стоян Пасев: Наесен става ясно дали Варна е предпочетена от мощен инвеститор

Сподели в

Наесен ще стане ясно дали Варна печели съревнованието с три държави в предпочитанията на френски инвеститор, който проучва възможностите за изграждането на високотехнологичен завод за сглобяване на части за електромотори и електрозадвижващи механизми, сподели за Varna24.bg областният управител Стоян Пасев.

Припомняме, че в надпреварата са Хърватия, Унгария и Румъния. При среща в Областна администрация в края на миналата година Лионел Роланд и Жан-Клод Ривиер от Somfy са изразили интереса си към инвестицията в областта, която ще създаде над 1200 работни места.

“Французите дойдоха на ниво собственици на завода, което ме обнадежди, че  са избрали Варна като локация, но въпреки всичко казаха, че се борим с още три държави – Хърватия, Унгария и Румъния. Смятам, че Варна е с приоритет заради университетите, 45 000 студенти не са за подценяване. По време на строителството на завода могат да си подберат кадри и специалисти.

Бизнесът на тази компания е изключително печеливш. Направили сме всичко възможно с кмета на Община Варна да ги привлечем тук като инвеститори. Знаете, че такъв тип инвеститори нямаме нито един в последните десет години, което е лошо. Сравнявам с Пловдив, тъй като градът расте с темповете на Варна, там има 140 нови фабрики за последните десет години. “Мерцедес“ са избрали Пловдив, където ще открият производство на фарове, ще градят фабрика за 40 млн. евро. Такова нещо се опитваме и на територията на Варна да се случи”, коментира преди време за медията ни Стоян Пасев.

В друго интервю за Varna24.bg той съобщи, че турски и руски инвеститори са проявили интерес към индустриалната зона, която ще бъде изградена върху терен от 5000 декара край Аксаково.

“Вече е намерен подходящ терен за индустриалната зона край Аксаково и имаме запитване от двама инвеститори. На този етап е важно държавата да си свърши работата, да бъде сменено предназначението на земята, тъй като попада в горски фонд. Трябва да се изведат до там всички комуникации – асфалт, газ, канал, ел. и ВиК. Това е задължението на държавата. Нямаме такава зона край Варна и трябва да се изгради, тъй като какъвто и инвеститор да дойде нямаме какво адекватно да предложим. Инвеститорите, които проявяват интерес към зоната имат намерение да изградят около 20 фабрики, лека промишленост предимно. Това предполага, че ще бъдат разкрити около 10 000 работни места. Тече в момента процедура по изработване на ПУП за зоната, която се намира на разклона за с. Слънчево. Локацията е отлична, близо до пристанището и до града”, каза областният управител.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *