Партньор на Проватон
 Розариумът в Морската градина е възстановен – засадиха над 30 сорта

Розариумът в Морската градина е възстановен – засадиха над 30 сорта

Сподели в

Видеонаблюдение ще пази от посегателства и вандалски прояви всички нови зелени зони в Морската градина, в това число и розариума, който вече е възстановен, съобщи Varna24.bg. Над 4 хиляди стръка рози са засадени в обособените площи и карета на розариума, като във всяко каре ще има различен сорт рози, съобщи ландшафтният архитект към Община Варна Соника Дертлийска, която работи по проекта.

Розите са над 30 сорта и с тях е възстановен автентичният вид на розариума, така, както той фигурира като паметник на градинското и парковото изкуство, като е обогатен само асортимента, обясни експертът.

Проектът включва още възстановяване на водните огледала, перголите, настилката от варовикови плочи и от червен пясък, възстановяване на пейки и чешми.  Сред “цариците на цветята” има щамбови рози, увивни рози, хибридни и други видове. Розите са засадени върху тревен килим и след израстването и разцъфването им те ще оформят прекрасни цветни фигури.

От старите рози, които бяха засадени преди години, е останала много малка част. Всяко каре ще бъде обозначено с табелка, на която ще фигурира сорта на розите, производителя и произхода им. , допълни Соника Дертлийска.

За да бъде постигнат истинският ефект от новото попълнение в розариума обаче, са нужни още време и много грижи. Стана ясно, че първите кражби на цветя, засадени при ремонтите в Морската градина, са вече факт, но скоро злосторниците ще бъдат разкривани чрез монтираните видоекамери.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *